Nincs időm olvasni

2024.01.29. 17:28

Kihívások a várpalotai városi könyvtárban

A várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár idén is csatlakozott a Szabados Ági által életre hívott Nincs időm olvasni kihíváshoz. A kezdeményezés keretében minden hónapban más téma van előtérben.  Januárban olyan kötetek kerültek a polcokra, amelyekben az időnek fontos szerepe van.

Szabó Péter Dániel

Sok olvasó kedveli a tematikus kiemeléseket, s örömmel fogadja a várpalotai intézmény munkatársainak könyv válogatásait

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Nincs időm olvasni kihívás célja havonta egy könyv elolvasása. Az országszerte egyre népszerűbb kezdeményezést Szabados Ági riporter, műsorvezető indította el még 2017-ben. Csatlakozva a kihíváshoz a Krúdy Gyula Városi Könyvtár is készít ajánlópolcot hónapról hónapra. 

– Ági mára kis túlzással a könyvek nagykövetévé vált, hiszen folyamatosan népszerűsíteni próbálja az olvasást. Az egész úgy indult, hogy amikor megkérdezte az ismerőseit, akkor mindig azt válaszolták: nincs idejük olvasni. Innen jött az elnevezés is. A lényege, hogy bármennyire is elfoglalt valaki, egy hónap alatt biztosan el tud olvasni egy könyvet. Ági pedig mindig ajánl egy témát, s egy ehhez kapcsolódó kötetet kell elolvasni, ha csatlakozik valaki a kihíváshoz – mondta el kérdésünkre Munkácsi Leila, a városi könyvtár munkatársa. 

A tavalyi évben terítéken voltak többek között olyan regények, amelyek egy hotelben vagy éppen a vízparton játszódnak, emellett norvég írók művei is fókuszba kerültek. A 2024-es év első témája az idő. Ehhez kapcsolódva állítottak össze egy színes, minden korosztály számára izgalmas olvasnivalókat rejtő ajánlópolcot a Krúdy Gyula Városi Könyvtár munkatársai. 

– Próbáljuk a gyerekeket, az ifjúsági korosztályt, a felnőtteket és az idősebbeket egyaránt megszólítani, hiszen életkortól függetlenül bárki csatlakozhat ehhez a kihíváshoz – tette hozzá Munkácsi Leila, akitől megtudtuk, a városi könyvtár a Szabados Ági-féle országos kihíváson kívül egyéb ajánlásokkal is igyekszik inspirálni az olvasókat. 

– Jelenleg van egy az utazással kapcsolatos polcunk, amely most épp Párizzsal kapcsolatos könyveket tartalmaz, illetve összeállítottunk egy Szerezz magadnak új hobbit névre keresztelt kiemelést, amelyhez különböző kézműves és egyéb tevékenységekkel kapcsolatos köteteket válogattunk össze – mondta el a lapunknak a városi könyvtár munkatársa. 

Az intézmény dolgozóinak tapasztalatai szerint egyre népszerűbbek ezek az olvasásra ösztönző kihívások vagy éppen ajánlások. 

– Sok olyan olvasónk van, aki nem szeret bemenni a polcok közé és ő maga válogatni, hanem inkább a tematikus kiemeléseket kedvelik. Nyaranta az utazással kapcsolatos témák a népszerűbbek, de például az új könyveinket is rendre keresik az erre kialakított ajánlópolcon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában