Veol podcast

2024.01.05. 09:00

Látássérültként is kiemelkedő munkát végez Straub Péter régész-muzeológus

A Magyar Régészeti- és Művészettörténeti Társulat feladatának tekinti, hogy mindazokat a társadalmi tevékenységeket számon tartsa, a maga szakmai tekintélyével elismerje és támogassa, amelyek a magyar régészetet, művészettörténetet és műemlékügyet szolgálják, előbbre viszik – a veszprémi Straub Péternek a régészeti örökség látássérültek közösségével történő megismertetésében végzett újszerű, kimagasló és áldozatos társadalmi tevékenységét Henszlmann Imre-díjjal ismerte el; a napokban vehette át a kitüntetést a műsor vendége, Straub Péter régész-muzeológus.

Komaniczki Zoltán

Straub Péter Veszprémben született, ma is a megyeszékhelyen él. A műsorból kiderül, nagyon ígéretes karrier tört meg, amikor agydaganatot állapítottak meg nála, amelynek következtében látássérültté vált. Munkája során Zala megyében, Fenékpusztán nagy sikerrel kutatta az avar régészeti emlékeket, majd múzeumi  osztályvezetőként az egész megyében folyó kutatásokért felelt. Látássérültként is máig rendszeresen publikál a Határtalan régészet címmel egyedüliként megjelenő hazai régészeti folyóiratban, sok előadást tart sorstársaknak. A rendezvények között számos olyan is volt, amikor múzeumi szakemberek hiteles tárgymásolatokat adtak kölcsön, és a látássérült közönség tagjai a tárgyakat végigtapogatva tudtak velük megismerkedni. Péter még tovább ment, és két kedves barátjával, kollégájával egy különleges vállalkozásba is belevágott - elindították a Múzeumi kincseink audionarrációval című sorozatot. Ezek a kisfilmek a legnagyobb videomegosztó felületen tekinthetőek meg. 

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában