Pesti Hírlap

2024.01.02. 11:00

Megjelent, sikeres lett, majd a forradalom leverése után megszűnt

Ezen a napon, 1841. január másodikán látott napvilágot a Pesti Hírlap első száma (eredetileg Pesti Hirlapként írva), melyet ettől kezdve egészen az 1848-as szabadságharc bukásáig, 1849-ig kiadtak. A lapot Kossuth Lajos szerkesztette, a legelső napon a hatvan-egynéhány példányban kinyomtatott számnak olyan nagy sikere lett, hogy még aznap további ötezer példányt kinyomtattak belőle.

Benkő Péter

Forrás: wikipédia

A lap a hazai sajtótörténet legnagyobb hatású, a korabeli ellenzék legjelentősebb orgánuma volt, mely elsősorban a nemességhez szólt, magyar nyelven. Kossuthot, aki a szerkesztés mellett a cikkek szerzéséből, vezércikkírásból is kivette részét, 1844-ben a bécsi kormány eltávolította a szerkesztőségből. 

A bécsi kormányzat korábban még nem engedélyezte hírlapok kiadását, de az 1840-es években enyhült a cenzúra, Bécs nyitottá vált a kompromisszumokra, s 1841-ben már megjelenhetett Magyarországon a politikai sajtó. A Pesti Hirlap előfizetőinek száma a forradalmat közvetlenül megelőző időszakban elérte az ötezret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában