Rendezvények

2024.01.19. 10:00

Pápán ledöntik a könyvtárral kapcsolatos sztereotípiákat

Eseménydús és sikeres évet tudhat maga mögött a Jókai Mór Városi Könyvtár. Az elmúlt évek munkájának, folyamatosan bővülő könyvválasztékuknak és színvonalas rendezvényeiknek köszönhetően jelentősen emelkedtek a könyvtárhasználati mutatóik.

Haraszti Gábor

Az intézmény munkatársai nyitott, befogadó, inspiráló könyvtárat álmodtak és valósítottak meg Fotó: Haraszti Gábor

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető megújuló, fejlődő, kreatív, olvasóbarát, élményekkel teli szavakkal jellemezte az elmúlt évet.

– A 2023-as év feladatai között szerepelt könyvtárunk életében a gyűjteményszervezés, digitalizálás, könyvtári foglalkozások, táborok, író-olvasó találkozók, családi délelőttök, meglévő szolgáltatásaink folytatása és új kezdeményezések bevezetése – mesélte a szakmai vezető. – 2023-ban 1758 beiratkozott olvasónk volt, akikből 476 volt újonnan regisztrált. Ez az előző évhez képest 11 százalékos növekedést jelent. A könyvtár állománya könyvekkel és diafilmekkel bővült, összesen 1374 dokumentummal. Jelenlegi állományunk összesen 119 082 dokumentum. A könyvtár tereit folyamatosan megújítjuk, célunk egy modern, olvasóbarát környezet kialakítása. Tavaly is folytatódott a helyismereti gyűjteményünk digitalizálási programja, feladatunk, hogy a városunkhoz és környékéhez kapcsolódó cikkek, fotók, tablók, videók minél szélesebb kör számára hozzáférhetőek legyenek. A vidék fejlesztése kiemelt fontosságú, ezért arra kell törekednünk, hogy a kultúra ne csak a város privilégiuma legyen, hanem a falvakban is fenn tudjon maradni. A vidék ellátására az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral kötött szerződés alapján a Jókai Mór Városi Könyvtár könyvtárellátási szolgáltató rendszert működtet, amelynek 48 Pápa környéki település a résztvevője. 2023-ban összesen 192 rendezvény valósult meg a könyvtárakban. 3291 dokumentumot vásároltunk a községi könyvtárak számára, folyamatos volt a bútorzat és az informatikai eszközök fejlesztése. Reklámvideókat készítettünk a könyvtárak népszerűsítésére, illetve könyvtármozi indult három könyvtárban.

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető büszke kollégái munkájára Fotó: Haraszti Gábor

A rendezvényekkel kapcsolatban a szakmai vezető elmondta, a könyvtárban kiállításokat, könyvtári foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat, helyismereti rendezvényeket, családi délelőttöket tartottak, 244 rendezvényükön 5357-en vettek részt. A Petőfi-emlékév kapcsán pedig több rendezvényt is tartottak. 

– A Pápai Médiacentrummal közösen készített Borozó című videóklipünkben közel 180 pápai lakos vett részt. Célunk volt, hogy bemutassuk a Petőfi Sándorhoz köthető pápai helyszíneket. Az Országos könyvtári napok keretében részt vettünk a Petőfi 200-emlékév alkalmából indult Petőfi-zarándoklaton. Az esemény érdekessége volt, hogy a zarándoklatot dokumentáló vándorkönyvet Móricz Hetény, a Pápai Református Gimnázium diákja szállította állomásról állomásra, aki Petőfi Sándor hasonmásaként, nemzeti költőnket megszemélyesítve haladt végig azon az útvonalon, amelyen Petőfi 1839-ben végiggyalogolt. Nagy sikert arattak családi programjaink is: Harry Potter, Mesék éjszakája, Magyar népmese napja, Mesés advent. Könyvtárunk életében először fordult elő, hogy a Harry Potter-rendezvényünk kezdése előtt az utcán állt a sor. 

– Az év legsikeresebb rendezvénye a Magyar népmese napja volt. A programjaink mind a magyar népmesékhez kapcsolódtak: Hencidától Boncidáig tartó mesés hétpróbánk során a legismertebb magyar népmesék elevenedtek meg. Fontosnak tartjuk, hogy a ma élő íróinkat személyesen is megismerjék olvasóink. Vendégünk volt Vörös István, Nádasdy Borbála, J. Kovács Judit, Vig Balázs, Bán Mór, Bosnyák Viktória, Czetter Ibolya, Anne L. Green. Helytörténeti értékeinket bemutatva folytatódott a Pápai fotóalbumok címet viselő rendezvénysorozatunk, illetve az Édes emlékek elnevezésű séták során a pápai cukrászdák és a város cukrász mestereinek történetét ismerhették meg az érdeklődők. Gyerekfoglalkozásaink célja, hogy már kis korban megszerettessük a könyveket, az olvasást és a könyvtárat a gyerekekkel. Folytatódtak a papírszínházi foglalkozásaink a legkisebbek számára. Interaktív könyvtárismereti és könyvtárhasználati foglalkozások során megismertettük a gyerekekkel a könyvtár fő részlegeit és használati szabályait. 

Polovitzerné Antal Mónika elmondta, 2024-ben folytatják meglévő szolgáltatásaikat és feladataikat. Belső tereiket tekintve idén a felnőtt szakirodalmi és a zenei rész átalakítását tervezik. Nagy hangsúlyt fognak helyezni a diafilmek, hangoskönyvek kölcsönzésére. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is lesz Harry Potter- és népmese napi családi délelőtt.

– Büszke vagyok munkatársaimra, hogy elindultunk egy új, innovatív úton, folyamatosan megváltoztatva a könyvtárral kapcsolatos régi sztereotípiákat. Könyvtárunk nyitott, befogadó, inspiráló, tájékoztat, segíti a tanulást, kultúrát közvetít és közösséget teremt valamennyi korosztály igényeit figyelembe véve – emelte ki a könyvtár vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában