Magyar Írószövetség

2024.02.20. 14:00

A magyar széppróza napja: Balatonfüreden rendezték a központi ünnepséget

Sokszínű gálaműsorral ünnepelte a magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében a Balatonfüredi Költőverseny Qauasimodo Közalapítvány szervezésében, műsorvezetője Völgyi Tóth Zsuzsa szerkesztő-műsorvezető volt február 18-án, vasárnap este.

Kovács Erika

Első alkalommal adódott az, hogy a Magyar Írószövetség nem Budapesten, hanem Balatonfüreden rendezte meg a magyar széppróza napja országos irodalmi gálát. Jókai Mór író, a nagy mesemondó ugyanis ezen a napon született 1825-ben Komáromban, és az író szívesen tartózkodott balatonfüredi villájában. Emlékére rendezték meg a Balatonnál az ünnepséget. 

Sokszínű gálaműsorral ünnepelte a magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség Balatonfüreden
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Kultúrharc folyik napjainkban, a tét az, hogy fennmaradhatnak-e kulturális értékeink. Abban hiszünk, hogy a kultúra nemzetfenntartó erő. Támaszt és tájékozódási pontot ad – ezt Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára mondta köszöntőjében. Hozzátette: – A magyar széppróza jövője nem lehet kétséges. Legfontosabb tulajdonsága a közösségteremtés, kulcsfontosságú a lelkierőnk megtartásában. A kortárs magyar prózára jellemző a folytonosság, az állandó megújulás, ezért fontos a mai ünnep. Szerinte Jókai Mór író életműve hozzájárul identitásunk megismeréséhez. 

– Balatonfüred büszke természeti adottságaira, épített környezetére. Nagyon fontos számunkra az a kulturális örökség is, amelyet a füredi panteon képviselői, ismert, neves személyiségek képviselnek. A magyar irodalom legnagyobbjai fordultak meg itt, az irodalom a város legerősebb kulturális öröksége – mondta Bóka István polgármester. Kiemelte, Balatonfüred jövőre Jókai Mór születésének 200. évfordulójára egyedi programokkal készül. 

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a novellaíró pályázatot méltatta, ugyanis Gáspár Ferenc, Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád a gála alatt írt novellát, majd bemutatták Az év novellái 2024 című antológiát. Jó estét, aranyos Hornák úr! címmel műsort adott a Koncert Kaláka együttes, valamint Lázár Balázs és Tallián Mariann színművész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában