Globális akció

2024.02.14. 13:03

Ajándék könyvek Várpalota utcáin és terein

Február 14-e nemcsak a szerelmesek ünnepe, hiszen világszerte ezen a napon tartják a nemzetközi könyvajándéknapot. A rendhagyó kezdeményezés célja, hogy minél többen kedvet kapjanak az olvasáshoz. Immár második alkalommal Várpalota is csatlakozott a globális akcióhoz, a járókelők a város közterein lelhetnek ingyenes, ajándék kötetekre. 

Szabó Péter Dániel
Szijártóné Rigó Ramóna kihelyez egy könyvet Várpalota központjában, a Thury-vár előtt Fotó: Szabó Péter Dániel
Szijártóné Rigó Ramóna kihelyez egy könyvet Várpalota központjában, a Thury-vár előtt Fotó: Szabó Péter Dániel

A kezdeményezés helyi elindítója és ötletgazdája Szijártóné Rigó Ramóna, aki két évvel ezelőtt, 2022 februárjában helyezett el először ajándékként hazavihető könyveket Várpalotán. Akkor még csak egyedül vágott neki az önkéntes könyvosztásnak, tavaly azonban már közel 30 ember csatlakozott a legnagyobb internetes közösségi oldalon közzétett felhíváshoz. 

– A családban nálunk mindenki nagyon szeret olvasni, ezért is tartom fontosnak a népszerűsítését, hogy minél több ember kedvet kapjon ehhez a kiváló, ugyanakkor rendkívül hasznos időtöltéshez. 2023-ban ugyan főképp az ismerősök, barátok csatlakoztak a felhíváshoz, ám így is sokaknak sikerült örömet okoznunk a várpalotai utcákon és tereken szándékosan „ottfelejtett” kötetekkel – mondta el kérdésünkre Ramóna, aki idén már jóval több, mintegy félszáz könnyvel készült február 14-re, s nagyon örül neki, hogy sokan hozzá hasonlóan cselekednek. 

– Nemzetközi könyvajándéknap Várpalota címmel egy eseményt is létrehoztam a legnagyobb internetes közösségi oldalon, itt osztom meg az érdeklődőkkel a legfontosabb információkat. Nagyon sokan érdeklődtek már előzetesen az akció iránt, folyamatosan kaptam és kapom az üzeneteket a becsomagolt, majd kihelyezett kötetekről – mondta el Ramóna, akik szerdán reggel nyolc órától egészen délután négyig óránként „hagy el” becsomagolt könyveket Várpalota különböző városrészeiben. 

Az óvodák környékén gyerekkönyveket, az iskoláknál pedig ifjúsági irodalmat találhatnak a gyermekek és a fiatalok, de természetesen felnőtteknek szóló alkotásokra is rálelhetnek a szemfüles járókelők az utcákon és tereken. Minden ajándékcsomagra egy rövid üzenetet is ragasztottak a résztvevők, amiben leírták a kezdeményezés lényegét, s kérték a megtalálót, ha sikerült örömet szerezni neki, akkor, ha teheti, töltsön fel egy fotót magáról és a megtalált kötetről a közösségi oldalon található eseményhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában