Pályázati támogatás

2024.02.25. 11:30

Hangok és emberek közössége: Kawai zongorával gazdagodott Lesencefalu

Kawai zongorával gazdagodott a település közösségi színtere, a pályázati támogatással beszerzett hangszert szombaton adták át koncert és kiállítás keretében.

Tóth B. Zsuzsa

 Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a rendezvényen elmondta, hogy amikor megismerkedett az egyesület céljával, már felfigyelt a kezdeményezésre. 

– Az az itt élők azon tudatosságát bizonyítja, amely szerint nem elég, ha valaki szép vidéken él. Az itteniek nem elégszenek meg a természet szépségével, és nem zárkóznak be amögé, hanem azt használják fel az emberi kiválóság gyarapítására. Hiszen a zongora az a hangszer, amely nem kell hogy zenekarban szólaljon meg, magában szólva is közösséget teremt. Hangok közösségét és emberek közösségét, ezt bizonyítja a ma itt szép számmal megjelent közönség. Hiszen egy-egy kiváló művész a zongora révén olyan közösségeket tud teremteni, élményeket szerezni, amelyek tartósak lesznek. A zongorával gazdagodó települések olyan kiválóságot tudnak adni az itt élők és ide látogatók hétköznapjaiba, amely az életet szebbé, jobbá, tartalmasabbá teszi. Ez a legtöbb, amit a művészet adhat az embereknek. Bízom benne, hogy ez a térség, amely Európa kulturális palettáján is előkelő helyet foglal el, olyan magas színvonalú életet ad, amely mások irigységét is kiváltja. Ehhez járul hozzá a zongora – mondta a miniszter. 

Kawai zongorával gazdagodott a település közösségi színtere Fotó: Nagy Lajos

Az eseményen Kázsmér-Nyírő Katalin polgármester elmondta, hogy a kulturális és közösségi élet fellendítése a további fejlődés egyik legfontosabb eleme lehet. 

– Munkánk egyik célja bebizonyítani, hogy egy ilyen kis faluban is van létjogosultságuk a minőségi kulturális programoknak. A Vulkánok Völgye Egyesület 2012-ben elindított kezdeményezése, a Leader Zenei Udvar keretében pályáztunk sikerrel a zongorára. Az elmúlt évek ehhez hasonló projektjei nem valósulhattak volna meg a kormány támogatása nélkül. Azért, hogy Magyarország még élhetőbb hellyé váljon, a helyi kis közösségek is sokat tehetnek. Mi nem tudjuk megváltani a világot, de feladatunk szűkebb környezetünkből kihozni a legtöbbet, hogy a község minél magasabb életszínvonalat nyújthasson az itt élőknek – mondta a polgármester.

Bedő Lajos, a Vulkánok Völgye Egyesület elnöke bemutatta az egyesületet és gratulált az önkormányzatnak, a település lakosságának, hogy kihasználták a lehetőséget és érzik a minőségi zenére való igényt, igazolják, hogy arra nagy szükség van.

Stadler László Dezső atya áldotta meg a zongorát, amely, mint mondta, gyönyörű hangok kíséretében zenei élményt nyújt számunkra. 

A zongorán elsőként a helyi Kendeh család tagjai, a szülők, Andrea és Zsolt, valamint a gyerekek, Rozi, Péter, Sári és Panni játszottak, majd Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet. 

Az ünnepségen Gulyás Éva jegyző nyitotta meg Kovács Eszter Négy évszak című fotókiállítását.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában