VeszprémFest

2024.02.07. 07:00

Legyen egy fesztivál! – lett egy film

A Foton Audiovizuális Centrumban mutatják be a nagyközönségnek február 8-án, 9-én, 10-én és 11-én 18 órai kezdettel a Legyen egy fesztivál! című, a VeszprémFest húszéves történetét összefoglaló filmet.

Benkő Péter

Fotó: Nagy Lajos

A két évtized alatt több mint száztíz előadást hallhatott az összesen több mint 220 ezer látogató százharminc nemzetközi sztár fellépése közben, akik felejthetetlen koncertélményekkel ajándékozták meg a közönséget. Erről és a zene közösségformáló erejének legszebb pillanatairól szól a film, amelyben a koncertrészletek mellett interjúk, visszaemlékezések hozzák közelebb a nézőhöz a fesztivál húszéves történetét. A bemutató előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A filmet Bárány László filmrendező neve fémjelzi, aki az első év legelső koncertjének kezdő hangjaitól dokumentálja az európai zeneifesztivál-vérkeringés fontos eseményévé érett VeszprémFest programjait. A filmrendező lapunknak elmondta, kiszámította, hogy az igen aprólékos, időigényes munka, a film összeállítása – a sok-sok kamerával és hangsávon felvett nyersanyagokból – nettó két teljes évnyi munkát vett igénybe. Az évek során összesen negyven-ötven fővel dolgozott együtt. Beszélt élményeiről, elmondta, számára hatalmas élmény volt a különböző világsztárokat megismerni, együtt dolgozni velük. – Minden filmfelvétel más és más, egy fesztiválon muszáj együttműködni a fellépőkkel, alkalmazkodni a zenészek pillanatnyi intuícióihoz – emelte ki.

A fesztiválról szólva a filmrendező elmondta, a VeszprémFest az évek során beírta magát a nemzetközi fesztiválok történetébe, komoly múltja és a visszajelzések alapján jó híre van az előadók között is, mert a veszprémi szervező-rendező csapat biztonságos hátteret nyújtott számukra. – A VeszprémFest a város történetének részévé vált, szervesen hozzátartozik. Ha belegondolunk, nagyon kevés dolog tud húsz éven át összefogni egy várost, egy közösséget, ezért is érzem azt, történt a városban egy csoda. Ennek a csodának az eseményeit, történetét próbáljuk bemutatni a Legyen egy fesztivál! című filmben – jegyezte meg Bárány László.

Hamarosan egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak a rendezővel lapunkban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában