Zenéltek, tanítottak, énekeltek

2024.02.18. 17:00

„Minden ember lelkében egy dal van” – Népzenei műhely Szentgálon

A fenti címmel rendeztek népzenei műhelyt Navratil Andreával és Havasréti Pállal a Szentgáli Református Énekkar épületében február 17-én. A program részét képezte a Szentgáli Kultúrpajta programsorozatnak.

Benkő Péter

Navratil Andrea és Havasréti Pál népzenészek a tekerőlanttal és társaival, na meg a dalokkal ismertették meg a közönséget

Fotó: Benkő Péter

Az elmúlt idők népzenéjét kívánták megeleveníteni, közelebb hozni a ma élő emberekhez. Zenéltek, tanítottak, énekeltek és ismereteket adtak a hangszerekről. A szervező Szentgáli Kurázsi Alapítvány elnöke, Bodor Dezső Károly az eseményhez kapcsolódva tájékoztatta lapunkat, miért is fontos az, hogy ma is a saját dalainkat énekeljük. 

– Az embereknek muszáj napjainkban újra felfedezniük a népzenét, magát a zenét, a dalokat. Régen ok nélkül soha nem énekeltek, úgymond használták az énekeket – örömben, bánatban, munkadalokként, de a közösségbeli kommunikációra is. Ez az esemény, a népzenei műhely pontosan az énekek használati oldalát mutatja be, tulajdonképpen azt, hogy a zenével, énekkel önmagát befolyásolja az ember – mondta el az elnök.

A zenészek ottjártunkkor a tekerőlantról és a hangszerhez kötődő népzenei világról beszéltek a szépszámú érdeklődőnek. Mint a hangszer, úgy az énekek is a Dél-Alföld vidékének hangulatát hozták el a Dunántúlra, ezt követően pedig zoborvidéki dalokat adtak elő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában