Teltházas program

2024.02.18. 21:00

Újra kihajtottak a zenei gyökerek: koncert és táncház Szentgálon (videó)

A Szentgáli Kurázsi Alapítvány szervezésében közösségi támogatással készült el a Szentgáli Református Énekkar épületének kazettás mennyezete, valamint az 1896-os világkiállításon szerepelt szentgáli cifraszűr rekonstrukciója. A közös bemutatót február 17-én este Koncz Gergely és barátainak Vegyesgyümölcs című lemezbemutató koncertje és táncháza tette még ünnepélyesebbé.

Benkő Péter

Koncz Gergely és barátai a lemezbemutató koncerten

Fotó: Benkő Péter

A zenész az Erdélyi Mezőség nyugati és a Kis-Szamos völgyének keleti határán, Kolozsvártól légvonalban 26 kilométerre északkeletre fekvő Visa nevű kicsi faluban született, s mára megtalálta azt a három zenészt, akikkel együtt a lehető legjobban megközelítik azt a fajta muzsikát, ami mára szülőhelyén is nagyon megváltozott, ki is halt. Koncz Gergely három társával – Fekete Antallal, Havasréti Pállal és Liber Endrével alkotják a zenekart.

– Szándékunk ezzel a koncerttel is az, hogy aki nem hallott hasonló felvételeket, a koncertélmény hatására kezdje el keresni és hallgatni ezt a fajta muzsikát, lehetőleg eredetiben – mondta el a zenekar vezetője.

Szentgálon jobbára Maros-menti, gyimesi zenészek számait adták elő, olyanokat, melyeket a hatvanas években még muzsikáltak. Érdekes volt például egy hegedű-cselló duó, amit aztán a teljes bandával együtt is eljátszottak. A Szentgáli Református Énekkar épületének nagyterme zsúfolásig megtelt az estén, ahol a zenekar bemutatta Vegyesgyümölcs című lemezét, illetve táncházzal várta a lelkes közönséget:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában