Összefogás és közösségi munka

2024.02.18. 16:16

Helybeli alapanyagokból készült kazettás mennyezetet avattak Szentgálon (képgaléria)

A Szentgáli Kurázsi Alapítvány szervezésében, közösségi támogatással készült el a Szentgáli Református Énekkar épületének kazettás mennyezete. Az alapítvány tavaly sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózata programba, mely révén gazdag rendezvénysorozatot valósított meg Szentgáli Kultúrpajta néven. Ennek idei folytatása volt a mennyezet avatása.

Benkő Péter

A szentgáli mennyezet sok ember keze munkáját fogta össze, a lelkesedésre ezért nagy szükség volt - hangzott el az avatón

Fotó: Benkő Péter

A Mennyező című kazettafestő műhelyben Ament Éva, bútorfestő népi iparművész, a Hagyományok Háza szakoktatója vezetésével készült el az a száz kazetta, mely mostantól a Szentgáli Református Énekkar épületét díszíti. A hét hónapos projekt különlegességét az összefogás és a sokszor erőn felül végzett közösségi munka adta, hiszen nemcsak a festést végezték el önkéntes munkában, hanem a faszerkezet elkészítését, felszerelését is. A faanyagot Bodor Dezső Károly ötletgazda adományozta, a szerkezet Bodor Géza ácstudását dicséri, a felszerelésben pedig egy támogató cég segített.

Az ünnepi programot Navratil Andrea és Havasréti Pál népzenei műhelymunkája nyitotta, ezt követte a mennyezetátadó, ahol Bodor Dezső Károly mondott köszöntőt, egyben köszönetet, örömmel emelve ki, ma újra látja a szentgáliakban azt a közösségi összetartozást, ősi ösztönt, mely a társas lét igazi lényege. 

– Kellenek az életünkben társak, nélkülük nem tudunk létezni. Jó érzés volt a falubeliekkel együtt dolgozni a kazettás mennyezet megvalósításán – mondta el, hozzátéve ez még mindig csak a kezdet, jó lenne a jövőben is sikeresen megvalósítani hasonló kezdeményezéseket, mindezzel megfelelő igazodási pontokat nyújtani a jelenkor embereinek.

Majd Ament Éva avatóbeszédében szólt a páratlan, igényes mennyezet elkészítésének részleteiről. 

– Sokat gondolkodtunk az inspiráción, és több felmerült ötletet követően végül a mai Romániában, a Maros megyei Magyarfülöpösön leltünk rá az ottani református templom mennyezetére, mely egy archaikus, XVII. század közepi mintavilágot képvisel, s úgy éreztük, ezt hozzuk el Szentgálra, mert ezen a környéken is befogadható. Ez mára megvalósult, eredményét látjuk, ez a szentgáli mennyezet sok ember keze munkáját fogta össze, a lelkesedésre ezért nagy szükség volt. A fizikailag kemény munka ugyanis lelkileg feltöltött mindannyiunkat – mondta el a bútorfestő népi iparművész.

Ezt követően Kovács Botond Árpád, a Szentgáli Református Egyházközség lelkipásztora a Királyok első könyvéből választott igével kezdte beszédét. Kiemelten szólt a mostani böjti időszakról, amikor a keresztény egyházakat támadják, emiatt sokan nem vállalkoznak új dolgok építésére. De akik mégis, ők csodákat képesek alkotni. 

– Ilyen módon is építhetjük az Úr házát – tette hozzá, majd zsoltárénekléssel folytatta és áldást, békességet kívánt az épületre, a mennyezetre, illetve az azt megvalósító közösségre.

A kazettás mennyezet avatásához kapcsolódva bemutatták az 1896-os világkiállításon szereplő szentgáli cifraszűr rekonstrukcióját, melyet Soós Margit népi iparművész készített, az estét pedig Koncz Gergely és barátainak Vegyesgyümölcs című lemezbemutató koncertje és táncháza zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában