Értékes alkotás

2024.03.20. 13:00

Kétméteres és százkilós a tapolcai csodatojás

Az elmúlt pár napban a Tojáspark híre bejárta a világot, a Varjas Judit képzőművész által készített, két méter magas és száz kilogrammos tojásról külföldi lapok, internetes oldalak is beszámoltak.

Tóth B. Zsuzsa

Judit elárulta azt is, hogy miként készült legújabb alkotása, amelynek előfutára volt a tavaly húsvétra készített másfél méteres, hasonló alkotás.  

Varjas Judit a két méter magas, százkilós tojás festése közben
Fotó: családi

Judit szerint kalandos út vezetett el odáig, hogy kiállíthassa az óriás tojást. Miután megszületett a gondolat, hogy idén is meglepi Tapolcát, a város vezetése megrendelte az alapanyagot, majd leszállította az óriás „festővásznat”. Judit tavaly szülei műhelyében festette meg a másfél méter magas tojást, de a meredek lejáró miatt úgy gondolták, hogy ez nem lesz ideális hely a nagyobb méretű alkotás elkészítéséhez. Testvére garázsába vitték a hatalmas tojást a helyi Cselleház Kft. dolgozói. Csakhogy a talapzattal együtt ott sem fért el felállítva. Új helyet kellett keresni a munkához, olyat, ahol mindennel együtt elfér az alkotás. 

Judit először a város nevezetességeit festette rá, hogy igazán tapolcai legyen a tojás. Azután következtek a kisebb, majd a nagyobb virágok, levelek. Vidámak, színesek, kecsesek, matyó, kalocsai mintákkal, Judit stílusában. Szépen körbeölelték a város nevezetességeit a virágok, minden centimétert gondosan kitöltve, hogy sokáig elidőzzön majd rajta a tekintet. Izgalmas feladat volt, hiszen előfordult, hogy Judit fekve vagy létrán állva, sámlin görnyedve alkotott hosszú-hosszú órákon, heteken át. Volt, hogy lázas betegen, köhögve, mert közben megfázott, de úgy érezte, hogy a tervhez tartania kell magát, hiszen megígérte, hogy időben elkészül. 

Közben a szervezők közül Boczkó Gyulával tartotta a kapcsolatot, egyeztetett, hiszen Judit még egy biciklis nyulat is ígért a parkba. Párja, Janó kifaragta a formát, Judit pedig megfestette. Közben leszervezte az összes óvoda vezetőjével a tulipánfestést. Megrendelt 500 kis, fából kivágott tulipánt, majd előre leszervezett időpontokban végigjárta azokkal az öt tapolcai óvodát, hogy élményfestés keretében a kicsikkel lefessék a tulipánokat. 

A tojás festése is elkészült, azonban az időjárás esős volt a tervezett avatás napján, így azon módosítani kellett. A rossz idő miatt a két nagy tojást visszavitték fedett helyre a Cselleház Kft. dolgozói, Ködbaum József és csapata segítségével, akik a nagyobbik tojásnak készítettek egy több mint 100 kilós alapzatot is, hogy biztosan a helyén maradjon. 

A várva várt napra minden a helyére került, épségben. Judit és segítői számára nagyon nagy öröm volt látni a meglepetést az arcokon, a rengeteg érdeklődőt, a gyerekzsivajt, és hogy azóta is naponta nagyon sokan látogatnak el a Tojásparkba. Judit köszöni családtagjainak és segítőinek, a Tojáspark létrehozóinak a támogatást. Reméli, hogy mindenki vigyáz az értékes, gyönyörű alkotásokra, hogy azok még sok éven át díszíthessék húsvétkor a város Tojásparkját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában