Mozi

2024.03.19. 21:00

XIV. Frankofón Filmnapok a Fotonban és az Agórában

Veszprémben idén már két helyszínen zajlik a Frankofón Filmnapok: március 21. és 25. között a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében létrehozott Foton Audiovizuális Centrumban és az Agóra Veszprém Kulturális Központ nagytermében lehet a legizgalmasabb új francia filmeket megnézni – tájékoztattak a szervezők.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A budapesti Francia Intézetben csaknem másfél évtizede indult sorozat Veszprémben is nagy sikerre számít: hat film és bennük a legnagyobb sztárok – Monica Bellucci, Cécile de France, Vincent Macaigne, Guillaume Canet, Marie Drucker, Marion Barbeau, François Civil, Denis Podalydès – lesznek láthatóak a filmnapok öt napján.

A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen a legjobb animációs Oscar-díjra jelölt, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), romantikus életrajzi drámát (Bonnard – Egy festő szerelme, amely a 19–20. század fordulóján élt festő, Pierre Bonnard és múzsája, a nem csupán egyszerű modell életét mutatja meg), és a párizsi opera kényszerből új utat kereső fiatal sztárjának küzdelmét bemutató filmjét (Tánc az élet), amely egyszerre vígjáték, dráma és táncfilm.

Kiderült: ez az első olyan rendezvény, amely a Foton és az Agóra közös szervezésében és lebonyolításában valósul meg. Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően mindkét intézmény a legkorszerűbb vetítőeszközökkel várja a filmkedvelőket, így már keresik, hogy milyen filmes eseményeket tudnak majd közösen megszervezni.

A program 
Március 21., csütörtök, 16.45: Bonnard – Egy festő szerelme (Foton)

Március 22., péntek, 20.00: Nemkívánatos személyek (Foton)

Március 23., szombat, 15.00: Robotálmok (Foton)

Március 23., szombat, 18.00: Őszi sanzon (Agóra)

Március 24., vasárnap, 16.00: A férfi, aki vásárra vitte a bőrét (Agóra)

Március 25., hétfő, 18.00: Tánc az élet (Agóra) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában