Kiállítás

2024.04.09. 07:00

Az agyagba zárt tűz ereje és szépsége

Petrás Mária és Petrás Alina különleges alkotásai mögött a hagyomány és az újítás találkozása rejlik. Az agyagba zárt tűz ereje és szépsége elevenedik meg a kiállított művekben, melyeknek formái és mintái magukban hordozzák az évezredek tapasztalatát és a kortárs művészeti megközelítést is.

Szabó Péter Dániel

Szijártó László esperes-plébános mondta el mindezt a várpalotai Thury-vár Márványtermében, ahol Agyagba zárt tűz címmel nyílt, s látható egészen május közepéig kiállítás a művészpáros alkotásaiból. Megjegyezte, több ízben járt már Csángóföldön, s látogatásai során megtapasztalta, hogy a moldvai csángók szívében minden nehézség és gond ellenére ott van a hit, a remény és a szeretet. 

Szijártó László esperes-plébános méltatta az alkotókat a megnyitón. A háttérben Petrás Mária keramikusművész Fotó: Szabó Péter Dániel

– Higgyék el, hogy a csángók élete is benne van ezekben a művészi alkotásokban. Ahogy a kenyeret dagasztó asszony beleteszi a szükséges hozzávalókat a teknőbe, s kenyérré gyúrja azt, valójában beleteszi saját magát is. Ez adja meg a kenyérnek az igazi értékét. Mária és Alina a kultúrájukat, a hitüket, az érzéseiket, a történelmüket tették bele a kiállítási anyagba, amit mindannyian egy kicsit a magunkénak érezhetünk – mondta el Szijártó László. 

A csángó földműves szülők gyermekeként Moldvában, Diószénben született Petrás Mária igen különleges életutat járt be. Nyolc testvérével együtt nevelkedett, majd szakmai érdeklődése a művészet felé fordult. 

– Amikor lehetőségem volt tovább tanulni, akkor azt gondoltam, hogy tartozom annak a világnak, ami engem felnevelt. Annak a világnak az esszenciáját szerettem volna valamilyen módon elmesélni, bemutatni, s példaként mások elé tárni – mondta el kérdésünkre Petrás Mária, aki elsősorban figurális kerámiákat készít. 

A  Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes és keramikusművész biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg. Jellegzetes kerámiáit számtalan kiállításon csodálhatták az érdeklődők bel- és külföldön egyaránt. Várpalotára lánya, a szintén elismert keramikusművész Petrás Alina alkotásait is elhozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában