Veol podcast

2024.04.06. 14:00

Az ősi magyar hitvilág kutatása az életcélja Regös Sziránszki József hagyományélőnek (podcast)

A Honfoglalás korának magyar harcászatát, hitvilágát, viseletét ülteti át a 21. századba, a mai kor embere számára a műsor vendége, Regös Sziránszki József hagyományélő, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársa.

Veol.hu

A beszélgetés során kiderül, Sziránszki Józsefet már gyermekkorában foglalkoztatták a 10. századi magyarság mindennapjai, ünnepei, szokásai, idővel kialakult benne egy nagyon komoly elhivatottság.

Regös Sziránszki József hagyományélő, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársa
Regös Sziránszki József hagyományélő, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársa
Fotó: Komaniczki Zoltán

2004-ben több társával megalapította a Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesületet, amelynek fő céljai közé tartozott megmutatni a Honfoglalás korának magyar harcászatát, hitvilágát, viseletét, a sztyeppei életmódot. Egyre jobban elmélyült benne a természet iránti tisztelet, és szeretet, és a természet közeli népek gondolkodásmódja. Egyre inkább az ősi hitvilág felé fordult érdeklődése, és figyelme, majd elkezdett verseket, és dalokat írni; az egyesületen belül alapították meg az Égikapunyitó dobkört, később a Kama Tarkhan zenekart. A régészettel való kapcsolata az Emberek Aranyban -  Szkíta kincsek Magyarországon című kiállítással kezdődött. Időközben felkérést kapott egy alapítványtól egy Árpád-kori falu rekonstrukció megépítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában