Veol podcast

2024.04.06. 08:00

Felejthetetlen emlékek kötik a Pápai úthoz Debreczenyi János György, veszprémi  helyemlékezőt (podcast)

Ezúttal is régi veszprémi események, házak, létesítmények nyomába eredünk műsorunkban – a múltidézésben Debreczenyi János György, helyismereti kutató, helyemlékező lesz a segítségünkre, akinek több publikációját közölte a Veszprémi Szemle című várostörténeti folyóirat... ezúttal az Emlékek gyermek- és ifjúkoromból, Veszprém utcáiról és tereiről című írásáról beszél a műsor vendége, Debreczenyi János György.

Veol.hu

János idézi fel: a publikációban a közelmúltban átadott, minden tekintetben a mai igényeknek megfelelően kialakított, felújított Pápai útról indulnak múltba tekintő emlékei – ez a Budapest–Graz 8. számú főút veszprémi szakasza, hajdan az itteni vásártérre összehordva itt csépelték ki a környék gazdálkodóinak megtermelt gabonáit.

Felejthetetlen emlékek kötik a Pápai úthoz Debreczenyi János György, veszprémi  helyemlékezőt
Felejthetetlen emlékek kötik a Pápai úthoz Debreczenyi János György, veszprémi  helyemlékezőt
Fotó: Komaniczki Zoltán

Beszélt arról is, hogy ezt a területet jelölték ki a rossz emlékű építmény a négyszintes, háromemeletes úgynevezett ávós laktanya megépítése céljára, de itt állt a Vámház is, amelynek megépülési és hivatalos elnevezése: Javadalmi Őrház volt. Ugyanezen a környéken jelent meg többször a Bajáról induló, ottani származású „ringlispíles-vurslis” Laci bácsi és csapata, lakó és rakomány hordozó járműveikkel, amelyek érthető módon nagy érdeklődést váltottak ki. Az 1942-ben beépített Pápai út városszéli épületei a Szent László templom és Plébánia, a valamikori Rohonczy kúriából, Lázár-házból átváltozó Szeretet-, majd Szegényház, valamint a Payer Vendéglő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában