Kiállítás

2024.04.09. 18:00

Kapolcsi fotós munkái a Szépművészeti Múzeumban

A településen élő Kondor László fotóművész művei is láthatók a Szépművészeti Múzeumban szeptember végéig látogatható kiállításon.

Tóth B. Zsuzsa

A Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című kiállítás a napokban nyitotta meg kapuit. 

Kondor László saját fényképfelvételei előtt a Szépművészeti Múzeumban Fotó: családi

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó tárlaton Magyarországon. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi, Kondor László és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökséggel ismerteti meg a nézőket. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáiból is válogat. 

A kiállítás a történészek által rövid 20. századnak nevezett, az első világháború kezdetétől 1989-ig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. Több mint 170 művel 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is lettek valamennyien világhírűek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepet játszottak új hazájukban. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mindannyiuk munkásságában, esztétikai és technikai megközelítésésében fontos szerepet játszott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában