Berhidai alkotók

2024.04.18. 08:00

Közös kiállítással mutatkoztak be helyi amatőr képzőművészek

Az Összefogással Berhidáért Egyesület és a művelődési ház sok éve lehetőséget kínál a helyi alkotóknak csoportos és egyéni kiállításokra. A rendezvények mindig képesek újat felmutatni, miközben megérintik érzelemvilágunkat, felcsigázzák képzeletünket, és új jelentkezőkkel bővült a kiállítók köre a közös tárlaton.

Benkő Péter

Áprilisban tíz amatőr képzőművész munkáival ismerkedhettünk a Petőfi Művelődési Házi emeleti, alkalmi galériájában a közös kiállításon. – Legtöbben azért vesznek kezükbe ecsetet, szénceruzát, tust, és ülnek egy üres papír vagy vászon elé, mert egyszerűen jó érzés kikapcsolódni, mást csinálni, és ezáltal eltávolodni a napi gondoktól. Majd a kitartóbbak jobban elmélyülnek a technikában, napról napra fejlődnek, egyre inkább szárnyalni kezd tehetségük, míg rátalálnak saját stílusukra, kifejezőeszközeikre, ráéreznek, vágynak az alkotás örömére, arra a csodára, amely utat nyit érzelmeik, gondolataik kifejezésére – emelte ki a megnyitón Dancsó Valéria, a művelődési ház vezetője. Hozzátette, a tavaszi tárlat ízelítő a helyi alkotók munkáiból, de a későbbiekben lehetőséget nyújtanak egyéni bemutatkozásra is azoknak, akik szeretnének többet megmutatni munkásságukból, és van egy tárlatra való anyaguk.

Helyi alkotók közös kiállítását rendezték Berhidán
Helyi alkotók közös kiállítását rendezték Berhidán
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

Idén tíz fiatal alkotó festménye, grafikája, rajza került közszemlére, színes, többféle technikával készült munkákat láthattunk, és maguk az alkotók „sokoldalúsága”, korosztálya is figyelemre méltó. Ahogy a kiállítás berendezésében művészeti tanácsadásával segítő festőművész, Holányi Julianna értékelésében kiemelte, nemcsak az alkotók különbözősége, de a témák sokszínűsége is mozgalmassá tette a tárlatot. Láthattunk gyermek- és felnőttportrékat, különféle kompozíciókat, tájképeket, versillusztrációt, tájképet, csendéletet, és a munkák technikai megoldásai is igen változatos képet mutatnak. Figyelemre méltó volt a kísérletezés, hiszen az alkotók többsége többféle technikával született művel is bemutatkozott. A megnyitón nemcsak vizuális, hanem nagyszerű zenei élményben is részük volt a látogatóknak, akik Nagy András Miklós, a várpalotai zeneiskola növendéke hegedűjátékában gyönyörködhettek.

Az alkotók többsége nem csak egy, hanem több technikával született művel is bemutatkozott
Az alkotók többsége többféle technikával készült művel is bemutatkozott
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában