Irodalom

2024.04.11. 13:00

Megzenésített versek számítógépes grafikákkal: költészetnapi műsor Ajkán

Áldalak búval, vigalommal címmel adta elő a magyar költészet napja alkalmából a megzenésített versekből álló műsorát a Györgyné Kollár Gabriella, György Zoltán és Papp Ferenc alkotta Hársfa trió. A Nagy László Városi Művelődési Központ kiállítótermében április 10-én tartott délutánon Kapolcsi Kovács Csaba a dalok elhangzásával egy időben készített számítógépes grafikái fokozták az élményt. Közreműködött a magyarpolányi iskola hét negyedik osztályosa, Kamondy Emília, Kiskopárdi Zoé, Hauzer Emili, Harta Maja, Bürger Lili, Ferenczi Léna és Józsa Lotti.

Tisler Anna

A Hársfa trió és Padné Szabó Mária Fotó: Gyarmati László

A műsorszámokat Padné Szabó Mária ajánlotta a kultúrakedvelők figyelmébe. – A hétköznapok egyhangúságát megtörve az együttlét örömét úgy kívánjuk elérni, hogy a magyar költészet napján irodalmi múltunk értékeit minden korosztály számára emlékezetessé, élményszerűvé, érthetővé tegyük. Ennek egyik eszköze a versek megzenésítése – emelte ki Padné Szabó Mária. – A költemények többségének üteme eleve kínálja a lehetőséget, hogy a ritmushoz dallam is kapcsolódjon. Mert a zene sem más, mint a ritmus és dallam helyes mérték szerinti alakítása, hogy az harmóniává váljon. Ha mindez kiegészül még képi megjelenéssel, művészi rajzzal is, akkor, reméljük, teljes lesz az élmény – tette hozzá. A megszólaltatott megzenésített versek között voltak olyan ismerték, mint a Mama, a Rejtelmek és a Kertész leszek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában