Klasszikusok a világ körül

2024.04.10. 17:30

Zenei barangolás Tapolcafőn

Klasszikusok a világ körül. Ez volt a címe annak a komolyzenei koncertnek, melyet a tapolcafői református templomban tartottak. Az esten Dénes Dorottya, Kiss Péter és Szigeti Bence csodálatos játékát hallhatták az érdeklődők.

Haraszti Gábor

A zene az igazi világnyelv – vallják a fellépők Fotó: Haraszti Gábor

Talán kevesen gondoltak bele, hogy a klasszikus zene ott van a mindennapjainkban, és nem csak a koncerttermekben. Hiszen ki ne találkozott volna már Mozart valamely művével egy liftben történő utazás során, vagy épp Bach d-moll toccata és fúgájával egy megcsörrenő telefon hallatán. Jól ismerjük az Európai Unió himnuszát is, amely Beethoven utolsó szimfóniájának negyedik tételéből merít, de a Tom és Jerry című rajzfilmsorozat ikonikus jelenete sem születik meg, ha Liszt Ferenc nem írja meg a II. Magyar rapszódiát. 

Fotó: Haraszti Gábor

Sokszor azonban megfeledkezünk arról, hogy milyen sokszínű ez a műfaj, és az előbb említett nagy, közép-európai zeneszerzőkön kívül még rengeteg fantasztikus zeneszerző munkálkodott a világ számos pontján. Épp ezért a koncertsorozat célja az volt, hogy különböző nemzetiségű zeneszerzők darabjainak segítségével megismerjük a klasszikus zene legszebb oldalait egy világ körüli utazás keretein belül. A közel 75 perces műsorban elkalandoztak többek között Németországba, Spanyolországba, Brazíliába, de nem maradt ki Magyarország sem. A Rákász Gergely Alapítvány fiataljai közül Dénes Dorottya csellón, Kiss Péter harmonikán, míg Szigeti Bence klasszikus gitáron szólaltatta meg a fantasztikus zeneszerzők műveit.

Fotó: Haraszti Gábor

Az erdélyi születésű Dénes Dorottya a koncert előtt elmondta, izgatottan várja a kezdést, hiszen ez a trió Tapolcafőn debütál.

– Úgy gondoltuk, hogy jó kombináció lehet ez a három hangszer együtt, a kapcsolat pedig onnan ered, hogy mindhárman a Rákász Gergely Alapítvány támogatottjai vagyunk. Határon innen és túl olyan kistelepüléseken tartunk koncerteket, ahova ritkán jutnak el ilyen kulturális események – mesélte a csellista. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában