sérülten is győzött

2017.10.16. 13:03

Huszonkét ország erős emberei viaskodtak a várpalotai csarnokban

A Fekete-család ismét főszerepet vállalt a natúr erős emberek idei világbajnokságán, amelynek a Gál Gyula Városi Sportcsarnok adott otthont.

Horváth Gábor

Sokan voltak kíváncsiak a világ számos tájáról érkező erős emberekre szombaton Várpalotán. A Gál Gyula Városi Sportcsarnok az úgynevezett natúr világbajnokságnak adott otthont, a Fekete László nevéhez köthető sportág a dopping nélkül versenyző erőemelőket tömöríti.

Fekete László természetesen ismét az események középpontjában állt, a világ egykori legerősebb embere szervezőként, bíróként és edzőként is jelen volt az eseményen.

Fekete László biztatja fiát és tanítványát, Miklóst, aki újabb világbajnoki címet gyűjtött be Fotó: Pesthy Márton

Huszonkét ország legjobbjai viaskodtak a súlyokkal, az idővel és egymással, a magyar színeket Fekete László fia, Miklós képviselte.

- A sportág történetének egyik legjobb mezőnye gyűlt össze Várpalotán, ahol remek körülmények és telt ház fogadta a résztvevőket. Nagy bajnokok jöttek el, olyan sportemberek, akik évek óta címvédők, többszörös aranyérmesek saját hazájuk bajnokságában – nyilatkozta lapunknak Fekete István, aki számíthatott fia és tanítványa jó helyezésére, ugyanakkor azzal is tisztában volt, hogy több veszélyes rivális akad.

- Az Egyesült Államokból érkező Mark Kimmener azzal a kimondott szándékkal jött, hogy megszakítja a Fekete család nyertes sorozatát. Bevallom, tartottunk tőle, ahogyan a norvég, a svéd, az angol, az ír, az ausztrál és a kanadai ellenfél is nagyon erősnek tűnt. Emellett az ilyen versenyeken mindig akad egy-egy meglepetés induló, fekete ló is.

Fekete Lászlótól megtudtuk, a világbajnokságon részt vettek a SportAccord nevű szervezet képviselői, akik egy jövőbeli olimpiai szereplés fényében elemezték a sportágat. Nem titok, a natúr erőemelők szeretnének bekerülni az ötkarikás programba. Úgy tűnik, most ismét sikerült egy lépést tenni a nagy cél felé, a szakemberek tetszését a helyszín, a szervezés és a viadal egyaránt elnyerte.

A megmérettetés öt versenyszámból állt. Fekete László beszámolója szerint az első számot fia, Miklós holtversenyben nyerte finn ellenfelével. A feladat az volt, hogy egy 165 kilogrammos golyót kellett átemelni 120 centiméteres magasságon, egy perc alatt minél többször. A győzteseknek ez hétszer sikerült.

 

A folytatásban a versenyzők egy 190 kg-os sziklát vittek el 25 méterre, időre. Ebben a számban is Fekete Miklós szerepelt a legjobban (30 másodpercen belül sikerült teljesítenie a feladatot), ugyanakkor sajnálatos sérülést szenvedett a magyar induló, akinek a padlóról visszapattanó szikla megütötte a térdét. Miklósnak orvosi segítségre volt szüksége, nem is tanácsolták, hogy folytassa a küzdelmet, de az erőember nem adta fel, összeszorított foggal a hátralévő három számot is teljesítette.

A sziklacipelés után egy vegyes feladat következett: három darab, egyenként száz kilós tárgy (hordó, kocka, malomkő) került a fejek fölé, majd a versenyzők petrencés rudat tartottak a magasba egy kézzel. A negyedik szám volt az úgynevezett lengősúly-cipelés, amelyben 400 és 500 kg nehéz szerkezetet cipeltek hat-hat méteren át a résztvevők.

A viadal lépcsőzéssel zárult, 220, 240 és 270 kg-os súlyokkal kellett felfelé haladni. Fekete Miklós sérülten is megnyerte a zárószámot, az azelőtti kettőn pedig egyaránt a legjobb háromban volt, így egyértelműen övé lett a legjobb teljesítmény, megnyerte a megmérettetést.

- Kitartása és szívóssága meghozta a gyümölcsét, kétség sem férhetett győzelméhez. Az amerikai Kimmener lecsúszott a dobogóról, negyedik lett, a finn és a barbadosi induló is megelőzte. Utóbbi harmadik helye igazi pozitív meglepetés volt. Csodás közönség gyűlt össze, a nézők díjazták a teljesítményeket, állva tapsoltak, hangosan szurkoltak, és nagy ovációval ünnepelték a magyar győzelmet – számolt be Fekete László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!