Megnyugodtak a kedélyek

2018.02.02. 14:54

A VEDAC nagylelkűen lemondott a nevelési költségek megtérítéséről

Megállapodott a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), valamint a Sportolj Velünk SE (SVSE), így nyugvópontra jutott a Tóthné Stupián Anikó edző menesztése után kialakult helyzet.

B. Virág Rita

Fotó: Penovác Károly

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, még decemberben jelentette be a VEDAC, hogy nem hosszabbítja meg szakedzője, Tóthné Stupián Anikó tavaly év végén lejárt szerződését. Azóta a tréner mintegy kilencven tanítványával már új klubjában, az SVSE-ben kezdett el dolgozni. A két egyesület között azonban komoly konfliktus alakult ki a pályahasználat, valamint a nevelési költségtérítési díj megfizetése miatt. Végül Porga Gyula, Veszprém város polgármesterének közreműködésével megállapodás született és nyugvópontra jutott az ügy.

Fotó: Penovác Károly

- Nem örültünk, de tudomásul vettük a kialakult helyzetet. A város sportjáért aggódva azonban nem engedhettük meg, hogy elengedjük Tóthné Stupián Anikó kezét és szabadon hagyjuk tanítványait – kezdte Porga Gyula a pénteken összehívott sajtótájékoztatón. – Kiemelt feladatnak tekintettük, hogy megoldát találjunk a konfliktusra, hiszen a VEDAC a veszprémi sportélet egyik sikerkovácsa. Végül sikerült megállapodásra jutnunk, amiért külön köszönet illeti a VEDAC szakmai igazgatóját, Török Krisztiánt – hangsúlyozta a városvezető.

- Az elnökséggel egyetértettünk abban, hogy az SVSE a VEDAC közreműködése nélkül nem tud elindulni. Muszáj volt felvállalnunk a felelősséget, ezért úgy döntöttünk, hogy eltekintünk a nevelési költségtérítési díjról. Tisztában vagyunk vele, hogy az atlétika nem egy túlfinanszírozott sportág hazánkban és egyik klub sem engedheti meg azt, hogy lemondjon 4.5 millió forintról, azonban úgy véltük, ebben a helyzetben ez a legjobb megoldás- összegzett Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója. A klubvezető hozzátette még, az elmúlt hetek feszült helyzete után az edzőkollégák újra a szakmával tudnak foglalkozni és olyan rejtett erőforrásokat is mozgósítani tudtak, amiket eddig nem tudtak kibontakoztatni.

Török Krisztián, a VEDAC szakmai vezetője arról beszélt, nem mindegy, hogy az atlétikából, vagy az atlétikáért élsz. Ennek szellemében döntöttek úgy, hogy elengedik a nevelési költséget, ami a magyar atlétikai életben egyedülálló.

Tóthné Stupián Anikó, az SVSE szakmai vezetője úgy fogalmazott, nem átigazolásról, inkább kiválásról van szó, amit a létszám is alátámaszt. – Mindenkinek köszönöm, hogy ilyen gyorsan nyugvópontra jutott az ügy. A legfontosabb, hogy tudjunk edzeni – szögezte le.

Bartha László, az SVSE alelnöke kiemelte, anyagi támogatás nélkül nem tudna működni az egyesületük. – A VEDAC valóban nagyvonalúan lemondott a nevelési költségekről, amivel könnyebb gazdasági helyzetet teremtett számunkra, hiszen ezt az összeget most nem kell előteremtenünk. Az viszont tény, hogy Anikó tanítványai a kezdetektől fogva kijelentették, csakis vele tudják elképzelni a közös munkát, benne bíznak, így a kiválás elkerülhetetlenné vált – mondta az egykori gátfutó.

Porga Gyula polgármester bejelentette azt is, miszerint a 2018-as városi költségvetésből szeretnének kiemelt támogatás nyújtani azoknak a sportolóknak, így az SVSE-s Kéri Biankának, a VEDAC-os Orbán Évának is, akik olimpiai, világ-, vagy Európa-bajnoki részvételt vívhatnak ki. Idetartozik még Rasovszky Kristóf úszó és a pjongcsangi téli olimpián résztvevő Kónya Ádám sífutó is.

A VEDAC nagyjából 100 igazolt sportolóval és 318 iskolással dolgozik majd együtt, míg az SVSE-ben az ötven igazolt atléta mellett negyven óvodás és kisiskolás sportolhat tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!