Csoda, hogy megnyertem!

2018.08.07. 20:23

Korcsoportjának legidősebb tagjaként győzött a füredi kerékpáros

Önmaga számára is komoly meglepetés volt, hogy idén sikerült első helyen végeznie a rangos osztrák sorozatban.

Horváth Gábor

Benedek István a mezőny élén az Alpokban Fotó: a szervezők

A balatonfüredi országúti kerékpáros korcsoportja legidősebbjeként, sérüléssel küzdve győzedelmeskedett.

Hosszú évek óta teszi magát próbára Benedek István az Austrian Top Tour elnevezésű országúti kerékpáros sorozatban. Rengeteg szép sikert ért el, ám az igazi áttörés, korcsoportja összetett első helye eddig nem jött össze.

A jórészt az Alpokban zajló, kőkemény megmérettetésen a második pozíció volt a legjobbja az 55 és 60 évesek között.

Ő maga sem gondolta, hogy idén, 59 évesen sikerül a dobogó legmagasabb fokára állnia.

– Számomra is meglepő, ami történt, sőt kisebbfajta csodának is nevezhetem az összetett sikert. Azt gondoltam, hogy idén semmi esélyem, hiszen a korcsoportba jönnek fel a nálam évekkel fiatalabbak. Másfelől nagyot estem edzésen és zúzódott a térdem. Még letekertem 60 kilométert, ám aznap éjszaka olyan fájdalmam volt, hogy elájultam. Kórházban kezeltek, öt napig volt rajtam gipsz. Ezután úszással próbáltam formában tartani magam, majd ahogy lehetett, visszaültem a biciklire – mesélte lapunknak Benedek István.

A balatonfüredi kerékpárosnak nagyon rosszkor jött a sérülés, ami miatt ki kellett hagynia az Austrian Top Tour második versenyét.

Szerencsére korábban, a nyitányon kiemelkedően jól ment: a Fertő tónál rendezett viadalon megnyerte kategóriáját, ráadásul az óriási melegben „fejre álltak” a vetélytársak, így nagy előnyt sikerült szereznie.

Persze ez önmagában még nem volt elég, legalább három megmérettetést kellett teljesíteni ahhoz, hogy az ember labdába rúgjon az összetett pontversenyben. A négy állomásból egy a sérülés miatt elúszott, így onnantól kezdve Benedek István már nem hibázhatott.

A sorozat harmadik, mondsee-i versenyén a sérülés utóhatásai még bőven érződtek, így a rutinos bringás kénytelen volt taktikázni.

– Azon a versenyen két táv közül lehet választani, én a hosszabb, 200 km-esen szoktam indulni, ám a sérülés miatt most a 140 km hosszú szakasz mellett döntöttem – mondta. A taktika bevált, hiába jár kevesebb pont a rövidebb etapért, Benedek István olyan remek időt ment, hogy előnye tovább nőtt az összetettben.

Benedek István a mezőny élén az Alpokban Fotó: a szervezők

A negyedik megmérettetésen nagy volt a nyomás Benedek Istvánon, hiszen mindenképpen be kellett fejezze a viadalt, ráadásul természetesen az eredmény sem volt mindegy. A magyar határhoz közeli, kaindorfi központú állomáson egy 18 km hosszú körpályán versengtek egymással és az idővel a bringások. Benedek István az 50 év felettiek mezőnyében ötödik lett a háromórás megmérettetésen és ezzel begyűjtötte a végső sikerhez elegendő pontokat, megnyerte összetettben a kategóriáját.

– Tudtam, ha megcsinálom a versenyt, nyerhetek. Emiatt azonban izgultam is, hiszen mindenképpen be kellett fejezzem az utolsó állomást. Egyébként remek hangulatú, élvezetes viadal volt, igaz, rettenetesen elfáradtam a végére – tette hozzá.

Persze megérte. A sorozat októberi záróceremóniájára ezúttal úgy utazhat el a kiváló sportember, hogy elsőként fogják majd szólítani.

Az elmúlt években, hiába küzdött, hajtott és edzett rengeteget, mindig közbejött valami, ami ezt megakadályozta.

Idén is rengeteget dolgozott, de a fent említett okok miatt, végső sikerre nem számított. Így viszont még édesebb a győzelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!