tizenegy év után

2019.04.07. 17:56

A Szegedé a Magyar Kupa

Döbbenetesen gyenge első félidő után nem tudta ledolgozni hétgólos hátrányát a Telekom Veszprém a legnagyobb honi rivális, a MOL-Pick Szeged ellen a Magyar Kupa- döntőben, így tizenegy év után újra a Tisza-partiak hódították el a trófeát.

B. Virág Rita

Debrecen, 2019. április 7. A veszprémi Mirsad Terzic (b) és a szegedi Bánhidi Bence a férfi kézilabda Magyar Kupa döntõjében játszott Szeged - Veszprém mérkõzésen a debreceni Fõnix Csarnokban 2019. április 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Telekom Veszprém-MOL-Pick Szeged 27-28 (10-17)

Debrecen, 8000 néző. V.: Bíró, Kiss. Telekom Veszprém: Sterbik – Marguc, Nagy 7, Blagotinsek 1, Nenadics 1, Terzic, Manaszkov. Csere: Mikler (kapus), Lékai 4, Gajic 5 (4), Nilsson 2, Mackovsek 1, Ilics 2, Mahé 1 (1), Tönnesen, Strlek 3. Edző: David Davis.

MOL-Pick Szeged: Alilovic – Sostaric 3, Maqueda 7, Bombac 6, Bánhidi 1, Zsitnyikov, Kallman. Csere: Sego (kapus), Gaber 1, Sigurmannson 4 (2), Canellas 2, Blazsevics, Balogh 2 (2), Bodó 2. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc.

Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3.

Zsinórban tizenegyedik Magyar Kupa-győzelmére készült a Telekom Veszprém, amelynek keretében újra helyet kapott Kent Robin Tönnesen kézsérülését követően.

A bakonyiak 5+1-es védekezéssel nyitottak, Nenadic zavaróban próbált labdát csenni, ám ettől függetlenül Maqueda szerzett vezetést a szegedieknek. A Telekom Nagy átlövésével egyenlített.

Ettől fogva a veszprémiek mentek elöl, egészen a 6. percig, amikor Bombac 3-3-ra alakította az állást.

Alilovic szépen olvasta a veszprémi lövéseket, és ennek köszönhetően gyors gólokkal 3-5-re megléptek a Tisza-partiak. Nagy László vette hátára csapatát (5-5), de Alilovic pompás indítását Sostaric gólra váltotta, így újra ott volt az előny (5-6).

Óriási volt az iram, Maqueda duplája után Lékai talpról vette be Alilovic kapuját (7-8). Sterbik kivédte Sigurmannson hetesét, azonban Lékai eladott labdája után megint Maqueda gólját jegyezhettük fel (7-9).

Az első negyedóra elteltével Mahé és Ilics érkezett, utóbbi azonnal felavatta Alilovicot, de így is állandósult a két-három gólos differencia a kék mezesek javára.

A szegediek rendkívül határozottan védekeztek, a veszprémiek nehezen találtak rést a pajzson (20. perc: 8-11). Sőt, Canellas bombája után kialakult az eddigi legnagyobb különbség, négy góllal vezetett a Szeged (8-12).

A félidő hajrájában elszabadultak az indulatok, Manaszkov kapott egy könyököst, a visszajátszásban jól látszott, Blazsevics direkt könyökölt a fejére, de hiába reklamált, a játékvezetők semmit nem ítéltek.

Balogh hetesével már öt volt a különbség, Nilsson kapott remek passzt, amelyet azonnal gólra is váltott (24. perc: 9-13).

A veszprémi védelem egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán, ráadásul a támadószekció is sorra hibázott, így már az első játékrész végére tetemes különbség alakult ki. David Davis 9-16-nál időt kért. Gajic hetesből szépített, azonban a félidő végére 10-17-es állás alakult ki.

Mirsad Terzic (b) és a szegedi Bánhidi Bence a férfi kézilabda Magyar Kupa döntõjében Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A már-már megalázó differencia ledolgozását Nagy László kezdte meg a második felvonás elején. Bombac válasza nem sokat késett, majd Lékai és Gajic volt eredményes (35. perc: 13-18).

Terzic kapott kétperces büntetést, s az emberhátrányban három lerohanásgólt kapott a Veszprém, így már 13-21-et mutatott az eredményjelző.

A veszprémiek emberelőnyben is csak egy gólt tudtak hozni a szegedieken (40. perc: 16-22). Nilsson harcolt ki hétméterest, amit Gajic gólra is váltott, de még mindig óriási volt a hátrány (17-22).

A Telekom védelme feljavult, s ennek köszönhetően Strlek szélső befutásával 18-22-re alakult a derbi, Pastor edző azonnal időt kért a 44. percben.

Maqueda ötödik találata után Bánhidi kapott piros lapot, aki szándékosan letarolta Nenadicsot. Gajic ötödik hetese fölé ment, ellenben a túloldalon Bodó bombája utat talált a kapuba. Strlek, majd Nagy is gólt jegyzett, ráadásul Kallman két percre kiállt (49. perc: 20-24).

Bodó elkapta a fonalat, ahogy Nagy László is, majd védekezést váltott a Telekom. Bombac külön őrzőt kapott, ahogy Bodó is.

Blagotinsek ült le két percre, amiből megint rosszul jött ki a Veszprém, négyről hatra hízott a differencia (21-27).

Hét perc maradt, amikor négyre olvadt a hátrány (23-27), Lékai ziccerével visszajöttek a veszprémi remények (24-27).

Bombac halkította el a veszprémi közönséget, Ilics góljával 25-28-ra állt a meccs, de már csak három és fél perc maradt. Sterbik védett jókor, Canellas meg lerántotta Nilssont, amiért hetes járt. Mahé megszerezte első gólját a büntetőből, Bombac lépéshibája után pedig Nagy 27-28-ra hozta fel csapatát. Hiába maradt öt másodperc, Lékai félpályáról rádobta, elmaradt az egyenlítés, így a MOL-Pick Szeged nyerte a Magyar Kupát tizenegy év után.

Juan Carlos Pastor: – Nagyon szenvedtünk az utolsó években, hogy nem tudtunk nyerni már hosszú évek óta a kupában. Nagyon megdolgoztunk ezért a sikerért. Óriási csapatmunka volt, hogy hét góllal el tudtunk lépni. Büszke vagyok a csapatomra.

David Davis: – A kezdés miatt nem volt esélyünk, nekik jó napjuk volt, mi meg semmit nem csináltunk meg abból, amit megbeszéltünk.

Sterbik Árpád: – Az első tíz perc után elvesztettük a mérkőzést. Nem találtuk önmagunkat, könnyű gólokat kaptunk. Nem szabad így belemenni egy ilyen döntőbe, harcolni, küzdeni kell, tiszta szívvel. Nem vagyok elégedett egyáltalán a játékunkkal, az a pozitívum, hogy csakis jobb lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!