A Bakony, a vár

2019.06.10. 11:42

PannonHajsza: ezrek a bakonyi katlanban

Ha számokkal kezdjük: több mint 1500-an neveztek az idei PannonHajszára, Magyarország egyetlen hagyományőrző akadályversenyére, amelyre a becslések szerint összesen legalább ötezren érkeztek.

Juhász-Léhi István

A 7 kilométeres távon több, mint 1100-an álltak rajthoz, 14 kilométeren pedig közel 400-an tették magukat próbára a cseszneki „katlanban”.

Amikor látjuk, hogy mindenkinek tetszik a rendezvény, akkor érezzük azt, hogy hiába volt fárasztó a verseny hete, megérte, újra kezdenénk, nyilatkozta a Naplónak Horváth Máté, a verseny egyik szervezője.

Felvetettük: sok más hasonló versenyhez hasonlítva a Hajszát, ez az esemény még mindig családi- és baráti, de mi a titka? A szervező szerint az lehet az egyik titok, hogy náluk sok a visszajáró vendég, ráadásul az elit futók mindig örömmel jönnek a Hajszára, baráti alapon jönnek segíteni.

Kiemelte azt is, hogy az akadályokban is más a Hajsza, hiszen nem fémmonstrumokban gondolkodnak, hanem fát és természetes anyagokat használnak. Olyan akadályokat igyekeztek idén is összerakni, amelyeken némi túlzással a régi bakonyi betyárok is gyakoroltak volna. Így az íjászat, a dárdadobás, a várfal- és szalmabála-mászás, vagy csúzlizás is ha hagyományok megismertetteését hozta, ráadásul a 13. században épült cseszneki várba is be kellett menniük a bátor nevezőknek.

Máté beszélt lapunknak arról is, hogy az első kivételével – aminek Pannonhalma adott otthont – minden PannonHajsza itt, Cseszneken volt megrendezve. Nem véletlenül, hiszen elmondása szerint a cseszneki emberek nagyon kedvesek és segítőkészek.

A Bakony, a vár… Amikor évről évre megérkezünk, körbenézünk és mindig rácsodálkozunk a környék egyedülálló szépségeire, tette hozzá a civilben testnevelő tanár szervező, aki fontosnak tartotta kiemelni: a hétvége a fiatalabbaké is volt, mert volt GyerekHajsza is, amire leginkább a 6-11 éves korosztályt várták. Érkeztek is a nebulók, közel félezren: a kisebbek 1-, míg a nagyobbak 2 kilométert futottak, akiknek emellett az ügyességüket is tesztelték játékos formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!