A vívó Rédli András aktív szolgálatra jelentkezett a katonaságnál

Több vívótársához hasonlóan március 12-e óta van önkéntes házi karanténban Rédli András párbajtőröző. A tapolcai származású világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes sportoló hamarosan „kiszabadulhat”, és már kérvényezte, hogy katonai egyenruhájába bújva vehessen részt a koronavírus-járvány elleni harcban.

Horváth Gábor

Rédli András: Jelenleg az a legfontosabb, hogy legyőzzük a járványt

Fotó: Krizsán Csaba

A Magyar Vívó Szövetség számos sportolójának rendelt el házi karantént még március 12-én, ebbe a körbe tartoztak azok, akik a hónap elején részt vettek a budapesti Grand Prix-n. A magyar férfi párbajtőr-válogatott tapolcai származású tagjai, Rédli András és Siklósi Gergely egyaránt érintett volt, azaz az elmúlt időszakot otthon töltötte.

A Grand Prix-t zárt kapuk mögött rendezték, de azóta kiderült, hogy a Budapesten pástra lépők közül több külföldi sportoló is elkapta a vírust. Megfertőződött magyarokról szerencsére még nem jött hír, mindenki jól van, s otthon igyekszik formában tartani magát lelkileg és testileg, amennyire ez lehetséges ebben a helyzetben.

- Tünetmentes vagyok és most már lassan lejár a két hét. Nem tudjuk, hogy mit hoz a folytatás, az biztos, hogy vívás jelenleg nincs. Mivel én katona vagyok, szeretnék aktív szerepet vállalni a haza védelmében. Kell az ember, a segítség. Szándékomat már jeleztem az illetékeseknek, ha szabadon mozoghatok, szolgálatba állok – válaszolta megkeresésünkre Rédli András. A kiváló párbajtőröző 2014 februárjában lett szerződéses katona, nemrég jelentkezett a hivatásos állományba, és idén meg is kapta kinevezését, épp március 15-én. Korábban teljesített már határvédelmi szolgálatot, tehát nem áll tőle távol az, hogy a terepen dolgozzon az egyenruhások között. Ő úgy számolja, hogy április elejétől erre lesz lehetősége, de ebben a helyzetben semmi sem biztos, egyik napról a másikra változnak a dolgok.

Ami a vívást illeti, jelenleg nincs teendő, pedig a párbajtőr-válogatott épp nagy csatában volt az olimpiai kvóta megszerzéséért. A pillanatnyi állás szerint a magyar csapat – amely a ranglistán egy ponttal megelőzi a rivális orosz együttest – épp ott lehetne a tokiói olimpián, amelyről most már kiderült, hogy nem ebben az évben lesz, hanem 2021-ben. A kvalifikáció folytatásáról egyelőre nem tudni részleteket.

Rédli András: Jelenleg az a legfontosabb, hogy legyőzzük a járványt

- Sajnálom, hogy így történt, hiszen jó formában voltunk. Leszámítva a budapesti Grand Prix-t, ahol fejben a legtöbben már nem igazán tudtuk összerakni magunkat. Szerintem az volna igazságos, ha lezárnák a kvalifikációt, hiszen a nagy részén már úgy is túl vagyunk, nyilván az oroszok nem így gondolják – vélekedett a a vívó, akivel még az olimpiai halasztásról szóló döntés előtt beszélgettünk.

- Nem könnyű a helyzet és a legnehezebb ebben az, hogy nem látjuk a végét, jelenleg fogalmunk sincs, hogy mikortól lehet újra edzeni, versenyeket rendezni. Ugyanakkor most nem a sport a legfontosabb, azt is mondhatnám, hogy századrangú kérdés, jelenleg arra kell koncentrálnunk, hogy legyőzzük ezt a járványt – jelentette ki Rédli András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!