nevezetes játszma a 18. századból

2020.04.08. 07:00

Teszteld a sakktudásod Gaál Zsókával!

A tavalyi nagy sikerű játékunkat követően idén is folytatjuk sakksorozatunkat. A következő időszakban az ajkaiak ifjú sakkozója, Gaál Zsóka rendszeresen jelentkezik valamilyen érdekességgel vagy feladvánnyal lapunkban.

Horváth Gábor

Az ajkai Gaál Zsóka mindennapjai továbbra is a sakk körül forognak

Fotó: Horváth Gábor/Napló

Az idei sorozatunk nem a klasszikus megfejtésbeküldős játék lesz, viszont ezúttal is tesztelhetik tudásukat sakkszerető olvasóink, akik emellett a sportág számos érdekességével is találkozhatnak Gaál Zsóka rovatában.

A Bányász SK Ajka 13 esztendős, háromszoros utánpótlás Európa-bajnok, és kétszeres világbajnoki ezüstérmes tehetsége elsőként egy 18. századi sakksztorit hozott.

„Ezt a nevezetes játszmát 1750-ben játszották a sakkvilág akkori központjában, a párizsi Café de la Régence-ban. A Legal–Saint-Brie parti végül halhatatlanná tette a győztes, Legal nevét: 1. e4-e5, 2. Fc4-d6, 3. Hf3-Fg4, 4.Hc3-g6, 5. Hxe5!!-Fxd1??

Sötét nagyon megörült a vezérnyerésnek! A kapzsiságának azonban hatalmas nagy ára lett… 6. Fxf7+-Ke7, 7. Hd5 matt. A végállásban látható matt Legal-matt elnevezéssel vonult be a sakktörténelembe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!