amikor úgy tűnt, el van átkozva a csapat

2020.05.23. 11:00

Feljutást ért a tavaszi menetelés Füreden

Tizenhárom évvel ezelőtt, sokadik nekifutásra sikerült kivívnia az első osztályú szereplést a balatonfüredi kézilabdacsapatnak, amely 2007-ben Velky Mihály vezetésével érte el a feljutást érő második helyet az NB I/B-ben. Az együttes pedig azóta is az ország legjobbjai közt szerepel.

Horváth Gábor

Visszatekintő sorozatunk egy kézilabdás történettel folytatódik. Balatonfüreden régóta kedvelt volt ez a sportág, 1957-ben Glatz László szervezte meg az első csapatot. A fürediek lelkesedése hosszú ideig kitartott, mondhatni, másuk nem is volt, hiszen a feltételek nem voltak adottak a komolyabb szerepléshez.

Mindenesetre a fürediek vidáman pattogtatták a labdát és az 1990-es évek derekától egyre komolyabb eredményeket értek el. A történet akkor kezdett komolyabbra fordulni, amikor a Balaton-partiak Nagy János irányította férfi csapatának 1996-ban sikerült kivívnia a második vonalba, az NB I/B-be kerülést. Az alakulat – amely az aszfaltos pályáról terembe költözött, ezzel együtt albérletbe is kényszerült, mert Füreden nem volt megfelelő csarnok (hasonlítsuk össze az akkorit a város mai infrastruktúra-helyzetével…) – ettől kezdve szinte végig élcsapat volt a második ligában. Akkora volt a lendület, hogy azonnal felmerült az igény egy újabb osztályváltásra. Ez azonban nem igazán akart összejönni, úgy tűnt, el van átkozva a csapat, amely hat alkalommal végzett dobogón (ötször volt második, egyszer harmadik), osztályozót is vívhatott, de az NB I-es feljutás nem sikerült.

Egészen 2007-ig.

Pedig nem kezdődött jól a szezon az akkor Balatoni KC néven futó társaság számára, kicsit nehezen indult be a csapat szekere. A nyáron alaposan átalakított játékoskeretnek időre volt szüksége az összeéréshez, ezt jól mutatta a Szigetvári elleni hazai döntetlen a nyitányon, majd a nagy rivális Tata otthonában elszenvedett vereség. Félidőben csak az ötödik helyen állt a BKC a tabellán, látszott, hogy további erősítésekre lesz szükség a célok eléréséhez.

A balatonfüredi kézilabda első NB I-es csapata, a keret magját azok alkották, akik kivívták a feljutást
Fotó: Archív

Dolgozott a vezetőség, dolgozott a szakmai stáb, a téli szünet pedig olyan jól sikerült, hogy a csapat tavasszal komoly menetelésbe kezdett. A második félév végeredménye: tizenhárom meccs, tizenegy győzelem. A Tatával szemben sajnos hazai pályán is alulmaradt a csapat, így a bajnoki címről le kellett mondania, de a hőn áhított feljutás végre összejött.

A BKC aztán második lett, három ponttal maradt le a Tata mögött, s eggyel előzte meg a Nagyatádot. Az NB I/B nyugati csoportjának gólkirálya a fürediek átlövője, Gelley Dávid lett.

– Véleményem szerint az utóbbi évek legkeményebb harcot hozó bajnokságában szereztünk NB I-es jogot. A feljutást jelentő két helyre ugyanis nem kevesebb, mint hét csapat pályázott. Ezért aztán számomra különleges értéke van annak, hogy mi lőttük a legtöbb, mi kaptuk a legkevesebb gólt, és a gólkülönbségünk is 103-mal jobb, mint az utánunk következő gárdáé – elemezte a sikert akkoriban a Naplónak Velky Mihály.

A szakember a jövőt firtató kérdésre úgy fogalmazott: „Szeretnénk a jelenlegi keretet mindenképpen együtt tartani, ez persze nem azt jelenti, hogy néhány poszton nem fér ránk az erősítés. A vezetőség mostanában ezen dolgozik gőzerővel.”

A Balatoni KC-ra hatalmas csaták vártak az első osztályban, nem volt könnyű megvédeni az NB I-es indulási jogot, de ez már egy másik fejezet a füredi kézilabda legújabb történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!