vállalják

2020.09.30. 20:24

Feljutott az ajkai sakkcsapat az NB I-be

Megvédte bajnoki címét a sakk NB I/B-ben idén a Bányász SK Ajka csapata, amely ezúttal vállalja a feljebb lépést, azaz a következő idényben az első osztályban szerepel.

Horváth Gábor

Fotó: Györkös József

Hiába borult a járvány miatt a szezon menetrendje, az ajkaiakat ez nem zavarta meg, idén is begyűjtötték az aranyérmet a sakk NB I/B Charousek csoportjában. A Bányász SK 2019 után győzött ismét, a változás ezúttal az, hogy a csapat feljebb lép, azaz a legjobbak között képviseli majd a klubot, a várost és megyénket.

– Úgy vágtunk neki az idénynek, hogy ismertük a mezőnyt, hiszen tavaly újoncként már szerepeltünk benne és lettünk bajnokok. Az első három hely valamelyikének megszerzését tűztük ki célul. Legnagyobb riválisunknak az NB I-től, anyagi okok miatt búcsúzó Zalaegerszeg, valamint a Biatorbágy ígérkezett. Mellettük több olyan együttes is szerepelt a mezőnyben, amely első osztályú rutinnal, komoly múlttal büszkélkedhet – tekintett vissza lapunk érdeklődésére Mihályfi Gábor szakosztályvezető.

Az Ajka, a Zalaegerszeg és a Biatorbágy – az esélyeknek megfelelően – hamar az élre állt, viszont az ajkaiaknak becsúszott egy nem várt vereség.

– A hatodik fordulóban Komlón kaptunk egy pofont, ami után csak a harmadikak voltunk. A folytatásban igyekeztünk előrébb lépegetni, majd jött a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet, és felfüggesztették a bajnokságot. A felfüggesztés előtti utolsó játéknapon legyőztük idegenben a zalaegerszegieket, méghozzá kiütéssel, 8,5-3,5 arányban, és mi álltunk a tabella élére.

Hamarosan kiderült, hogy a pontvadászatot folytatják, de csak nyár végén, az utolsó két fordulót augusztus 31-én, illetve szeptember 13-án rendezték meg.

– Nem volt könnyű helyzet. A szünet utáni első játéknapon a Zalaegerszeg legyőzte a Biatorbágyot, mi pedig utóbbit vertük meg magabiztosan a záráson. Így lettünk újra bajnokok.

Mihályfi Gábor elmondta, dicséret illeti az egész csapatot, amelyből kiemelte három fiatal, Kolimár Kristóf, Gaál Zsóka, valamint Pásti Áron teljesítményét.

A 2019-ben Veszprémből igazolt Kolimár Kristóf mindössze fél pontot veszített a szezonban, Gaál Zsóka remekül játszott, ahogyan Pásti Áron is, aki hibátlan mérleggel végzett, és ennek köszönhetően 200 ÉLŐ-ponttal gazdagodott.

– Büszkék vagyunk a fiatalokra. Megemlíteném még az ajkai Egresi Mátét, akinek ez az éve is jól sikerült, valamint Cseke Richárdot, ő szintén átlag felettit nyújtott. Ugyanakkor tényleg mindenki beleadott mindent és hozzátett a csapat sikeréhez – hangsúlyozta Mihályfi Gábor, aki köszönetet mondott a támogatásért Ajka város önkormányzatának, a Sportváros Nonprofit Kft. Ajkának, és annak a néhány cégnek és sok egyéni vállalkozónak, akik áldoznak arra, hogy a város sakksportja jobb és jobb legyen.

Pásti Áron (elöl, balra) hibátlan mérleggel segítette aranyéremhez csapatát Fotó: Györkös József

És mit hoz majd a jövő? Az NB I-es szereplés nyilván sokkal keményebb kihívás, mint az eddigiek, mind szakmai, mind anyagi szempontból.

– Szeretnénk megkapaszkodni a legjobbak között. Ehhez szükséges erősítenünk és a fiatalokat még a korábbinál is jobban fel kell építenünk. Több játékossal is tárgyalunk. Az első osztályban kötelező ifjúsági csapatot indítani, ami nemcsak teher, hanem öröm is, hiszen tehetségeink ott is megmutathatják magukat. Szeretnénk még nagyobb figyelmet fordítani a helyi utánpótlás-nevelésre, nemrég komoly edzővel erősítettünk, és várjuk az ajkai kisiskolások jelentkezését.

Az új idény, amelyben a Bányász NB I-es lesz, várhatóan 2021 elején indul majd. HG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!