Kis Károly ötödik helyre vezette az FC Ajkát

Az ország 17. legjobb labdarúgócsapata lett idén az FC Ajka, amely története legeredményesebb idényét zárta. Kis Károly szakvezető kiemelte, büszke rá, hogy a két éve elkezdett munka gyümölcse beérni látszik.

Horváth Gábor

Kis Károly ötödik helyre vezette az FC Ajkát

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ötödik helyen végzett az FC Ajka a labdarúgó NB II. 2020–2021-es szezonjában. Az ajkaiak a második vonalban voltak már negyedikek is történetük során, de akkor kétcsoportos volt a mezőny, az NB I.-ben pedig 16 együttes szerepelt. A mostani eredménnyel a Veszprém megyeiek a 12 első ligás és négy másodosztályú csapat mögött lettek a legjobbak, azaz 17.-ek az országos rangsorban.

Ez tekintélyt parancsoló pozíció (különösen egy kisvárostól), amiért meg kellett küzdeni, és meg is kell majd védeni.

– Ahogy mondani szokták, kicsit hektikus volt a szezon, amelybe a koronavírus-járvány is beleszólt – kezdte az évadértékelő beszélgetést Kis Károly, az ajkaiak mestere. – Olyan csapatok is búcsúztak az NB II.-től, amelyekről nem gondoltam, hogy kieshetnek, de itt elég egy rossz széria, és abból már nagyon nehéz talpra állni.

Az FC Ajka viszont nagyon is jól kezdte az idényt, a gárda öt forduló után az élen állt, de aztán jött a Haladás elleni idegenbeli mérkőzés, amely más irányba fordította a Veszprém megyei zöld-fehérek szekerét.

– Fájó volt a szombathelyi meccs, mert jobbak voltunk, mégis kikaptunk 1-0-ra. Aztán jöttek a sérülések, elért minket a koronavírus-járvány, és hullámvölgybe kerültünk. Ugyanakkor csak eredményességben, mert én úgy gondolom, hogy a játékunkban nem következett be formahanyatlás. Továbbra is pariban voltunk mindenkivel, csak hiányoztak az apró kis pluszok – tekintett vissza a gyengébb időszakra a szakember, aki hangsúlyozta: fontosak a jó sorozatok, mert azokra lehet építeni. Az FC Ajkának volt mire, és a tavaszt álomszerűen kezdte az együttes, amely nyolc meccsen maradt veretlen, hét sikerrel és egy döntetlennel.

– Az ősszel sok gólt rúgtunk, tavasszal viszont a kapott találatok számát tudtuk csökkenteni, és ennek köszönhető az eredményes szereplés. Büszkék vagyunk rá, hogy hazai pályán mindkét feljutót, a Debreceni VSC-t és a Gyirmótot is legyőztük.

Kis Károly ötödik helyre vezette az FC Ajkát
Fotó: Penovác Károly/Napló

Kis Károly kérdésünkre elmondta, az elmúlt két évben igyekeztek tudatosan, fokozatosan építeni a csapatot, a vezetőséggel együtt. Az alapvető feladat a stabil másodosztályú tagság biztosítása, erre alapozva pedig minél több bravúr elérése a tabella elejének megcélozásával. Illetve ezzel párhuzamosan: a lehető legtöbb néző stadionba csábítása.

– Nagy csalódás, hogy idén csak kevés találkozón lehettek ott a szurkolók. Biztos vagyok benne, hogy ilyen eredmények mellett gyakran látogattak volna ki 2-3 ezren is a bajnoki meccseinkre. Hálával tartozunk lelkes közönségünknek, illetve szeretném megköszönni a polgármester úr támogatását, a vezetőség és a stáb remek munkáját. Mindenki lelkesen tette a dolgát, élt-halt ezért a csapatért, klubért. Nagyon jó Ajkán dolgozni!

A futballisták most pihenőjüket töltik, de az egyesületnél nem állt meg az élet, sőt. Már dolgoznak a lehetséges erősítéseken, bár nagy változásokat nem terveznek, a kölcsönjátékosok sorsa még kérdőjeles. Ha valakit visszahív a klubja, pótolni kell. Az utóbbi hetekben egyébként többen is szerződést hosszabbítottak, van egy mag, amely kialakult és együtt is marad.

A felkészülés június 14-én rajtol, az új szezon pedig augusztus elején kezdődik. A mezőny nem lesz gyengébb. Kis Károly hangsúlyozta, eszükben sincs hátradőlni, hiszen tökéletesen tisztában vannak vele: „aki nem dolgozik száz százalékkal a nyáron, az később nagy árat fizethet érte”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!