Öt veszprémi légtornász szerzett kvalifikációt az olaszországi Európa-bajnokságra

A Budapesten megrendezett Magyar Bajnokságon mind az öt veszprémi légtornásznak sikerült kiharcolnia a részvételt a novemberre kitűzött olaszországi Eb-re.

Rónai Tamás

Balról Fehér Szonja, Tamás Lora, Keller Fruzsina, Bene Réka, Szalontai Borbála

Forrás: egyesület

Április végén a Folyondár utcai sportközpont adott otthont a Magyar Levegősportok Szövetsége égisze alatt lebonyolított országos bajnokságra, ahol a versenyzők rúdsport, karika, silk és hammock szakágakban mérhették össze tudásukat. A veszprémi Légtorna és Légtánc Egyesületet öten képviselték a kvalifikációs versenyen, összesen három aranyérmet, egy ezüstöt és két bronzérmet szereztek.

Keller Fruzsina két kategóriában is a dobogó legfelső fokára állhatott, senior profi hammock és silk versenyszámban sem talált legyőzőre. Bene Réka Viktória a junior profi silk számban gyarapította a bakonyi aranyérmek számát, míg Tamás Lora és Fehér Szonja a junior B silk kategóriában gyűjtött egy ezüst- és bronzérmet. Végül, de nem utolsósorban Szalontai Borbála a junior A silk mezőnyében a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Bámulatos produkció Tamás Lorától Fotó: egyesület

– A koronavírus-fertőzés jelentősen megnehezítette a felkészülésünket a versenyre. Az edzések magánórák keretében zajlottak raktárépületben, vagy szabadtéren magasabb fákra felfüggesztve az eszközöket. Mivel ehhez a sporthoz szükséges a legalább 6-7 méteres belmagasság, ezért nem volt túl sok lehetőségünk a tréningekre, de szerencsére egy iskola igazgatója engedélyezte, hogy a saját diákjai az iskola sportcsarnokában készüljenek a rangos viadalra – árulta el lapunknak Szöllősi Adrien, az egyesület alapítója.

Az Európa-bajnokságra történő kvalifikációt szigorú feltételrendszer szabályozza. Fontos a versenyző stílusához megfelelő zeneválasztás, a hozzá illő koreográfia és ruházat, az erősségi és hajlékonysági elemek megtartása öt-hat méter magasan, zuhanás hét méterről, valamint a megfelelő limit pontszám és a dobogós helyezés elérése.

A légtornában nem egyszerű kijutni egy Eb-re, magas követelményeket állítanak a kijutáshoz és általában minden kategóriában öt-öt versenyző mérheti össze tudását. Ezeket pontozás vagy előzetes videó megtekintése alapján szabályozzák.

– Ha az esélyeinket szeretném latolgatni, akkor a profi kategóriás versenyzőinket (Keller Fruzsina és Bene Réka) mindenképpen dobogós helyen szeretnénk látni és számítunk arra, hogy ezt sikerül is teljesíteniük. A junior kategóriás lányainkkal mindent megteszünk majd, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Nekik már az is nagy teljesítmény, hogy kiharcolták a részvételt, így az a fontosabb, hogy tapasztalatot szerezzenek és jól érezzék magukat – nyilatkozta Szöllősi Adrien.

Balról Fehér Szonja, Tamás Lora, Keller Fruzsina, Bene Réka, Szalontai Borbála Fotó: egyesület

A 2020-ban alapított Légtorna és Légtánc Egyesületnél jelenleg három edző felel a szakmai munkáért. Az egyesület alapítója úgy fogalmazott, rövid távú céljaik között szerepel a csoportedzések újrakezdése a városban, de a sportág által támasztott infrastrukturális feltételek miatt nehéz kivitelezni a tréninghelyszíneket.

– Hosszú távú céljaink között az értékteremtés szerepel, azon dolgozunk, hogy Veszprémben kulturális és művészeti ágként elismerjék ezt a különleges tevékenységet. Szeretnénk, ha minél több fia­tal és felnőtt megismerné és kipróbálná ezt a fajta táncművészeti sportot – fejezte ki reményeit Szöllősi Adrien.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!