Történelmi bronz biliárdban

2021.07.15. 10:00

Szolnoki Olivér beállította a vb-k eddigi legjobb magyar eredményét

Szolnoki Olivér, a fiatal veszprémi tehetség harmadik helyen végzett az angliai felnőtt pool biliárd-világbajnokságon.

Rónai Tamás

Forrás: Facebook/Matchroom Pool

Fotó: Taka G Wu

Idén júniusban, a London és Birmingham között félúton található Milton Keynes városában megrendezett eseményen a huszonnégy éves profi biliárdos a 128 fős mezőnyben történelmi sikert könyvelhetett el. Földes Vilmos 2007-es harmadik helye után megszületett a második felnőtt világbajnoki érme a magyar poolbiliárdsportnak.

Közvetlenül a világbajnokság előtt Szolnoki Olivér Nagyváradon vett részt egy tornán, ahol a közel hetven indulót megelőzve sikerült megszereznie az első helyet, valamint bukaresti pénzdíjas mérkőzéseken is szerepelt, hogy visszaszerezze a versenyzési rutint, valamint újra megszokja a nagy versenyek légkörét.

- A koronavírus-járvány annyiban megnehezítette a felkészülésemet, hogy versenyeken nem tudtam elindulni, így az édesapám házában felállított asztalon gyakoroltam, akár napi hat-nyolc órát is. Emellett rendszeres crossfit edzésekkel próbáltam fizikálisan is a lehető legjobb formába hozni magamat – árulta el az újdonsült Vb dobogós.

Szolnoki Olivér a 128-as főtáblán egy olasz ellenféllel kezdett, akit magabiztosan győzött le 9-4-re, majd a spanyol Francisco Sanchez Ruiz ellen döntő játékban 9-8-as sikert aratott.

- A legjobb 64 között játszottam talán a legrosszabbul, nagyon ideges voltam, révén ez volt az első mérkőzés, ami már egyenes kieséses alapon zajlott, itt már nem lehetett hibázni. A meccs alatt végig a lengyel vetélytársamnál volt az előny, de a végén sikerült fordítanom. A győzelem nagyon jót tett lelkileg, amit a következő találkozóm is igazolt, és a szerb versenyzőtársam ellen könnyedén jutottam a 16 közé – mondta a fiatal veszprémi játékos.

A következő körben, az eddig legjobb Vb szereplését túlszárnyaló Olivér, a sportág egyik legnagyobb egyéniségnek számító, amerikai Shane van Boening ellen állt asztalhoz, és magabiztos, 11-5-ös győzelmével egy hatalmas skalpot szerzett a tornán. A négy közé jutásért, a vigaszágas lebonyolításnak köszönhetően ismét a spanyol Sanchez Ruiz-zal találta magát szembe. A végletekig kiélezett csatát a veszprémi biliárdos idegei bírták jobban, így biztossá vált az éremszerzés.

Fotó: Facebook/Matchroom Pool

- Jól kezdtem az elődöntőt, és 6-1-re megléptem a kuvaiti játékos ellen. Ezt követően az ellenfelem feltámadt, szinte hibátlanul játszott, és hiába zárkóztam fel még 9-9-re, az utolsó két játékban maga javára fordította az összecsapást. Úgy érzem, hogy az egész verseny alatt jól koncentráltam, lelkiismeretesen küzdöttem. Egy kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült döntőbe jutnom, de készülök tovább az előttem álló feladatokra – fogalmazott Szolnoki Olivér.

A megszerzett világbajnoki bronzérem értékét növeli az a tény is, hogy a veszprémi születésű játékos nagyobb szponzori háttér nélkül, a versenyekből szerzett pénzdíjakból fedezi költségeit. Ez különösen embert próbáló, mivel a legtöbb versenyen csekély összegű a felosztott nyeremény, ezért akár négy-öt mérkőzést kell nyerni ahhoz, hogy ne veszteségesen zárjon egy viadalon.

- Az elmúlt években nem sikerült támogatókat találnom. Két külföldi sportszergyártó cég felszereléssel segíti a versenyzésemet, de minden más kiadást egyénileg fedezek, főként a pénzdíjakból, illetve több éve már biliárdoktatással is foglalkozok. Különösebb médiafigyelem sem övezi az utóbbi időben a biliárdsportot hazánkban, pedig korábban a nagyobb versenyeket közvetítette a sportcsatorna. Reményeim szerint a jövőben, akár az én jó szerepléseimnek is köszönhetően, visszatér a képernyőre a biliárd, ezáltal növekedhetne a sportág honi népszerűsége, valamint a szponzorok számára is kedvezőbb lehetőségeket biztosítana – fejezte ki jövőbeli reményeit Olivér.

A fiatal tehetség lapunknak elmondta, a világbajnokságot követően az Ausztria Open-en 17. helyen végzett, majd az elmúlt hétvégén a pozsonyi viadalról győztesként térhetett haza, ezzel a világranglistán a 14. pozícióra lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!