Szombaton rajtol a Fehér Szalag vitorlásverseny

Július 17-én szombaton rajtol el a Fehér Szalag vitorlásverseny Balatonfüredről. Az eredeti hagyományokhoz hűen a tó keleti medencéjét kerülik meg a hajósok.

likeBalaton.hu

A Fehér Szalagon a klasszikus balatoni hajók is részt vettek Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

A Fehér Szalag verseny a Kékszalagnak köszönheti létrejöttét, és ugyanúgy évtizedes hagyományokkal rendelkezik, mint a nagytestvére – adta hírül a likeBalaton.hu.

Amikor a múlt század közepén a Kékszalag egyre népszerűbb lett, a versenyt akkor még csak kétévente rendezték meg. A vitorlázóknak azonban hiányzott a versenyzés, és egyre jobban szerettek volna a Kékszalag nélküli években is egy hasonló túraversenyt. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a Fehér Szalagot, amelynek akkor a Balaton keleti medencéje adott helyet, Balatonfüredi indulással Balatonkenese felé, majd Siófokot érintve Tihany felé tértek vissza Balatonfüredre.

Aztán 1996-ban változott a verseny távja, ugyanis a Kékszalaghoz hasonlóan a Fehér Szalag is teljes tókerülő verseny lett, de ellentétes irányban, vagyis Balatonfüredről Keszthely felé indultak a hajók, majd onnan Siófok és Balatonkenese érintésével mentek vissza a balatonfüredi célba.

2001-től pedig megint változott a forgatókönyv, mivel a Kékszalagra minden évben sor került, a Fehér Szalag visszatérhetett az eredeti felálláshoz a Balaton keleti medencéjébe.

A 24. Izsák Szabolcs Emlékversenyen idén nevezni lehet a Classic Round futamra és a Fehér Szalag nagydíjra, a különbség a versenyben résztvehető hajóosztályok között van. A két futam fél óra eltéréssel rajtol el Füredről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!