Hat veszprémi állt rajthoz a tájékozódási futó ifjúsági Eb-n

Litvánia adott otthont a tájfutók ifjúsági Európa-bajnokságának, amelyet két év szünet után rendeztek meg újra. Hazánkat összesen 16 versenyző képviselte, közülük hatan a Veszprém Honvéd SE (VHS) sportolói.

Horváth Gábor

Máramarosi Rita Európa-bajnoki címet szerzett a rövidtávú versenyen

Forrás: Magyar Tájékozódási Futó Szövetség

Huszonkilenc ország 199 fiú és 178 lány versenyzője vett részt a litvániai ifi tájfutó Eb-n. Magyarországról N16, N18, F16 és F18 kategóriában négyen-négyen voltak a mezőnyben, a 16 fős csapatból hatan a Veszprémi Honvéd SE (VHS) színeit is képviselték.

A Veszprém Honvéd SE-ét hatan képviselték a litvániai tornán
Fotó: Bálint Mónika/VHS

Az első napon a Vilniustól 20 km-re fekvő Šilėnai mellett, tipikus litván terepen került sor a hosszútávú futamokra. A bozótos, részletgazdag domborzatú terep minden kategóriában erősen megrostálta a mezőnyt, ennek ellenére már a kezdő napon nagyszerű magyar siker született: N18-ban Czakó Boglárka bronzérmet szerzett.

Másnap azonos terepen került sor a váltóversenyekre. Az izgalmakkal teli, fordulatos összecsapások újabb csodálatos eredményeket hoztak. A három fős, két veszprémi tájfutót (Lantai Lili, Máramarosi Rita) felvonultató serdülő lány csapat harmadik lett, míg az ifi lányok a negyedik helyezésnek örülhettek.

Máramarosi Rita Európa-bajnoki címet szerzett a rövidtávú versenyen
Fotó: Magyar Tájékozódási Futó Szövetség

A zárónapon Vilnius történelmi belvárosában bonyolították le az utolsó versenyszámot, a rövidtávot. Az esemény rangjának megfelelően olyan pályákat tűztek ki a rendezők, hogy a jó útvonalválasztás, illetve annak lekövetése egyaránt nagy kihívást jelentett a résztvevőknek. Ez nem akadályozta meg a magyarokat abban, hogy ismét fantasztikus teljesítményt nyújtsanak. Az N18-as kategóriában Mag Viktória rajt-cél győzelmet aratott, Czakó Boglárka pedig a negyedik helyen érkezett a célba. Amire különösen büszkék lehetünk, hogy a Veszprémi Honvéd SE nyáron átigazolt tagja, Máramarosi Rita N16-ban Európa-bajnok lett.

A három napos remek teljesítményének köszönhetően Magyarország 29 résztvevő között negyedik lett a nemzetek közötti pontversenyben.

A serdülő csapat (balról: Máramarosi Rita, Mikes Janka és Lantai Lili) bronzérmes lett
Fotó: Magyar Tájékozódási Futó Szövetség

A Veszprémi Honvéd SE versenyzőinek Eb-eredményei, hosszútáv, F16: 22. Bálint Gergő, ...55. Barát Miklós.

N16: 38. Máramarosi Rita, 39. Lantai Lili.

F18: 52. Bálint Ádám.

Rövidtáv, N16: 1. Máramarosi Rita, ...20. Lantai Lili, ...48. Ódor Laura.

F16: 34. Bálint Gergő, ...38. Barát Miklós.

Váltó, N16: 3. Máramarosi Rita, Lantai Lili, Mikes Janka (utóbbi MOM).

F16: 7. Bálint Gergő, Felföldi Tamás (SZVSE), Csoboth Márton (SPA).

F18: 16. Bálint Ádám, Szabó Levente (SZVSE), Gönczi Péter (TIPO).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!