Veszprém olimpikonjait köszöntötték

Az augusztus huszadikai ünnepségek keretében Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő díjazták a tokiói olimpián szereplő négy veszprémi sportolót.

Rónai Tamás

20210820 Veszprém Óváros tér. Olimpikonok köszöntése Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/ Napló

A két héttel ezelőtt befejeződött nyári ötkarikás játékokon az előzetes kvalifikációs időszak lezárulta után Veszprémből négyen utazhattak a Japán fővárosba. A Balaton Úszó Klub két kiválósága, Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos, valamint a Sportolj Velünk Sportegyesület tehetséges atlétái, Bartha-Kéri Bianka és Szögi István Dániel remek eredményekkel bizonyítottak maguknak, edzőiknek, valamint az értük szorító szimpatizánsoknak.

Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszás tíz kilométeres versenyszámában ezüstérmet szerzett, ezzel Kiss Balázs 1996-os atlantai győzelme után a város második olimpiai érmes sportolója lett. Kalmár Ákos 800- és 1500 méter gyorson indult, és mindkettő számban a 22. helyen végzett. A két úszó Szokolai László mester irányításával tréningezik.

A veszprémi SVSE atlétái, Tóthné Stupián Anikó felkészítésével mindent megtettek a minél jobb szereplés elérése érdekében. A 800 méteres síkfutásban rajthoz álló Bartha-Kéri Bianka a 33., míg Szögi István Dániel 1500 méteren a 23. lett.

Fotó: Pesthy Márton/ Napló

Pénteken este a veszprémi vár Szentháromság terén szép számú érdeklődő előtt Veszprém város vezetői is elismerték a sportolók és felkészítőik hosszú évek munkáját és teljesítményét. Porga Gyula polgármester köszöntője elején hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év pandémiás időszaka rengeteg akadály elé állított mindenkit, de a királynék városában volt négy olyan fiatal, illetve edzőik, akik a nehézségek ellenére életük álmát teljesítették, és kivívták a jogot az ötkarikás játékokon való szereplésre.

- Sportolóink nemcsak kijutottak a tokiói olimpiára, hanem nagyon szép eredményeket értek el. Az ő munkájuk példa lehet azoknak a gyerekeknek, akik a sikereiket látva kezdenek el sportolni, megfogalmazva ugyanazt az álmot, hogy egyszer olimpián szerepelhessenek, Magyarország mellett Veszprémet képviselve. Gratulálunk ehhez a fantasztikus eredményhez, a mi közösségünk nagyon büszke rájuk, és fontos, hogy ők is büszkék legyenek magukra és arra a közösségre is, amiben élhetik mindennapjaikat – zárta gondolatait Porga Gyula.

Fotó: Pesthy Márton/ Napló

Ezt követően a városvezető Ovádi Péter országgyűlési képviselővel hatalmas vastaps mellett átadta a díjakat, amely többek között egy herendi porcelánt is rejtett, a sportukra jellemző állat figurával. Tóthné Stupián Anikó és Kalmár Ákos nem nem tudott részt venni eseményen. A kenyai U20 atlétikai világbajnokságon tartózkodó elnököt az SVSE ügyvezetője, Bartha László helyettesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!