Érdekes a sztorija

2023.12.13. 10:46

Füredre érkezik a világ első számú ultrafutója

Benevezett a 2024-es, Balatonfüreden rendezendő 48 órás ultrafutó-világbajnokságra a litván Aleksandr Sorokin, akit jelenleg a világ első számú ultrafutójaként tartanak nyilván.

Horváth Gábor

Beda Szabolcs (kettes rajtszámmal) gyakori vendég a Balaton-felvidéken, képünk a tavalyi Szőlős-körön készült

Forrás: Archív fotó: Pesthy Márton

A 42 éves litván sportember története rendkívül érdekes, a korábbi kajak-kenus a 30-as évei elején kezdett el futni, méghozzá azért, hogy fogyjon 100 kilogrammos testsúlyából. Az egészségügyi célú futások hamar versenyzésbe mentek át, méghozzá elképesztő eredményességgel. Sorokin nyert spartathlont, világbajnokságot, s jelenleg számos Európa- és vb-rekordot tart, többek között övé a csúcs az egynapos futások kategóriájában, de 100 kilométeren és 100 mérföldön sem tudnak nála jobbat a riválisok.

A 48 órás szakágban ugyanakkor nem ő a vb-címvédő, hanem Beda Szabolcs, aki igazi specialistája a számnak. A Sashegyi Gepárdok 46 éves kiválósága már többször megmutatta, hogy két napon át képes koncentráltan, jó tempóban haladni, ezt a teljesítményt az idei angliai világbajnokságon is láthattuk, ahol egyéniben és csapatban is aranyérmet akasztottak a nyakába.

Aleksandr Sorokin is benevezett a füredi eseményre
Forrás: archív

Beda és Sorokin párharca igazi ínyencsége lehet a jövő évi 48 órás világbajnokságnak, a két klasszis küzdelme szoros, izgalmas csatát ígér.

Mellettük persze még bőven lesz kire figyelni, kinek drukkolni. A szervezők tájékoztatása szerint a balatonfüredi vb-re benevezett Maráz Zsuzsanna is, aki a legnagyobb kihívója lehet a magyar–kanadai kettős állampolgárságú, címvédő Brown Viktóriának.

A GOMU 48 órás ultrafutó-világbajnokságnak 2024-ben Balatonfüred ad otthont. A Balatonfüredi Atlétikai Club által szervezett esemény május 31-én kezdődik és június 2-ig tart. Központja a Kisfaludy-strand és környéke lesz. A 48 órás versenyszám mellett több más kategóriában is rendeznek megmérettetést a 2000 méter hosszú pályán a vb programjában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!