népszerűek a művészeink

2018.04.15. 08:00

Kapkodnak a Veszprém megyei énekesek után

Budapesten, Győrben, Sopronban, Békéscsabán és az ország más pontjain játszanak egyre gyakrabban zenés színházi szerepeket a Veszprém megyei énekes-sztárok.

Varga Róbert

Vastag Tamás tavaly nagy kihívásként Elton John–Tim Rice Aida című musicaljében játszhatta Radamest a fertőrákosi barlangszínházban Forrás: Soproni Petőfi Színház

Vastag Tamás, Vastag Csaba, Tóth Gabi után Zséda is fellépett a világot jelentő deszkákra, és rövidesen Tóth Vera tűnik majd fel egy nagyobb színpadi koncertshow-ban.

Miért hívják őket, mit ad nekik ez a közeg?

A pápai Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda legutóbb az Álomutazó című nagyszabású mesemusicalben játszotta az Anya szerepét. Hozzá áll talán a legközelebb a színház világa, színésznőnek készült jó ideig. A szentesi gimnázium irodalom– dráma tagozatán tanult, játszott az Arany János Színházban, a Független Színpadon, az Új Színházban és a Krétakör Színházban is.

A tapolcai Tóth Gabi pár éve játszott a győri színház Finito című darabjában, akkor Tigris Nikit alakította, majd a közelmúltban két, Alföldi Róbert által rendezett produkcióban tűnt fel. A Passió XXI-ben Mária Magdolnát formálta meg, majd a Hegedűs a háztetőn című klasszikusban Fruma Sáraként lépett színpadra.

A veszprémi Vastag testvérpár közül Csaba a Petőfi Színház színpadán 2001-ben a Hairben már ott ült a színpadon az Aquarius jelképeként. Majd szerepelt a RapSzínház RapCity előadásában, a Madách Színházban a József és a színes, szélesvásznú álomkabát musicalben, abban a Fáraó szerepét énekelte. Beszállt az ország több teátrumában látható SingSingSing musicalshow-ba. Énekelt a Játékkészítő című zenés akciómesében testvérével együtt. A Szurdi Miklós rendezte Grease-ben John Travolta egykori figuráját, Danny Zukót keltette életre. Mindemellett feltűnt a Barátok közt sorozatban is. Az elmúlt években öccse, Vastag Tamás fordult egyre tudatosabban a színházi világ felé. Az előadó azért is vállal az ország teátrumaiban zenés munkákat, mert úgy érzi, a művészi közeg nemesíti a lelket, fejleszti a beleélési képességet, a másik személlyel való együttérzést. A székesfehérvári, veszprémi és soproni SingSingSing produkció mellett a békéscsabai színházban a fiatal Frank Sinatra bőrébe bújt, s szintén ebben a teátrumban játszhatta el a Monte Cristo grófja című musicalben Dumas szerepét. A Játékszínben a Tied a világ című darabban is fellépett.

Vastag Tamás tavaly nagy kihívásként Elton John–Tim Rice Aida című musicaljében játszhatta Radamest a fertőrákosi barlangszínházban Forrás: Soproni Petőfi Színház

A Soproni Petőfi Színházban az Evita című produkcióban ő volt Che Guevara, A bábjátékos című rockoperában a Diák szerepében lépett színpadra. Játszik a Bánfalvi stúdió Grease című zenés előadásában, s az Elvis, oltár, Miami, avagy 1/2 millió dollár gazdát keres című vígjátékban. A győri színházban Paul McCartneyt alakítja a Beatles.hu játékban, és Egressy Zoltán Édes élet című darabjában is szerepel. Tavaly nagy kihívásként Elton John–Tim Rice Aida című musicaljében ő játszhatta Radamest a fertőrákosi barlangszínházban a soproni teátrum produkciójában.

Ebben a világban a létezés új formáit kapja az ember

Budapesten, Győrben, Sopronban, Békéscsabán és az ország más pontjain játszanak egyre gyakrabban zenés színházi szerepeket a Veszprém megyei énekessztárok. – A színház fantasztikus közeg, nemesíti a lelket. Legyen szó drámáról, szórakoztató, zenés darabról, a művészet által megtanulhatjuk, ami közvetve működteti ezt az egész csodát: a beleélési képességet, a másik személlyel való együttérzést. Ebben a világban a létezés új formáit kapja az ember. Gondolkodást, olvasottságot, műveltséget, amely hozzásegíti a lelket, hogy jobbá, gazdagabbá váljon. Érdekes érzés az, hogy amikor nálam tapasztaltabb, nagyobb tudású, tehetséges emberekkel találkozom, és mindannyian egy célért dolgozhatunk. A művészetben kevésbé mérhető, hogy ki meny-nyire hatékony, egy előadás csapatmunkát igényel. Nem lehet kilógni. Nagyon sokat tanulok közben. Számomra a színház erről szól, a fejlődési lehetőséget adja, s ilyenkor tényleg nem az anyagi haszon részét nézem, csak a feladatot. Azt vettem észre, az életben abból tanulunk a legtöbbet, aminek anyagi vonzata viszonylag alacsony, ám annyi töltetet, energiát kapunk visz-sza, hogy az bőven kárpótolja az embert, és új utakat is nyit meg – vallotta színházi munkáiról Vastag Tamás.

A hírek szerint rövidesen Tóth Vera is követheti testvérét a színházi világba. Feke Pálék egy készülő nagy produkció-jában számítanának rá. S ha még ehhez hozzávesszük, hogy a gyulafirátóti rapkirály, Máté Szabolcs, azaz Sub Bass Monster 2001-ben Jancsó Miklós Utolsó vacsora az Arabs szürkénél című filmjében szerepelt, elmondható: megyénk énekesei a színpadon és a filmvásznon is képesek közönségvonzóak lenni. Ezért is hívják őket egyre gyakrabban, s számukra pedig ez mindig egy új kihívás. Így is kezelték ezeket a feladatokat. Eddig mindegyikük megállta a helyét ebben a közegben is, ám közben egyikük sem adta fel az énekesi pályafutását.

Mert ugyan színház az egész világ, ahol akár megtörténhet az is, hogy sztár(om) lesz a párom, de a dal azért mégis a biztos hely számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!