Hétvége

2014.09.19. 10:46

Célkeresztben a környezettudatosság

Pápa - A pápai református gimnázium csapata képviselte Veszprém megyét a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyen Győrben.

Polgár Tibor

A megmérettetést a magyarországi és a határon túli magyar tanítási nyelvű iskolák 7-8. évfolyamos diákjai számára szervezték meg. A Szakács Viktória, Gondos Dávid és Varga Dominik alkotta refis csapat sikeresen túljutott a verseny helyi, illetve regionális fordulóján, majd a 24 csapatos fináléban is szépen helytállt.

– Az évről-évre megrendezett verseny célja, hogy a felnövekvő gyerekek a fenntartható fejlődés iránt elkötelezettek legyenek, komplex ökológiai szemléletük alakuljon ki. Továbbá kiemelt cél a Kárpát-medencei helyi erőforrások, értékek megismerése és megőrzése – nyilatkozta a Naplónak Somosiné Németh Alíz, a 8. osztályos refis fiatalok felkészítő tanára. Mint mondta, a verseny résztvevőinek az általános iskolai földrajzi, biológiai, természet- és környezetvédelmi ismeretek mellett fel kellett készülniük egy természetismereti folyóirat kijelölt cikkeiből is.

A Gondos Dávid, Szakács Viktória és Varga Dominik alkotta refis csapat képviselte Veszprém megyét a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyen (Fotó: Somosiné Németh Alíz)

– A gyerekeknek tájékozottnak kellett lenniük a környezetszennyezés jellemző eseteiben és a fogyasztási szokások változásában, továbbá a környezettudatosság, az energiatakarékosság, a hulladék-keletkezés, illetve a szelektív hulladékgyűjtés témakörében. Ismerniük kellett a védett hazai és nemzetközi természeti értékeket. Az idei verseny központi témája a környezet és fenntarthatóság volt, valamint az erdőborítottság alakulása a Kárpát-medencében – tudtuk meg a pápai tanárnőtől. A kétnapos verseny során a diákoknak terepgyakorlaton, írásbeli teszteken, valamint kiselőadáson keresztül kellett számot adniuk a tudásukból.

– A gyakorló tanárokból, valamint a Természetbúvár magazin munkatársából álló zsűri nagyon elégedett volt a gyerekek felkészültségével és a remek kiállással, a feldolgozott témák sokszínűségével. A mi csapatunk a bakonyi dinoszauruszokkal és az iharkúti bánya németbányai feltárásaival foglalkozott. Végül a 13. helyet szereztük meg a nemes versengésben, tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva tértünk vissza Pápára – fogalmazott Somosiné Németh Alíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!