a középdöntőig jutott a dal című műsorban

2018.05.20. 10:00

Szőke Nikoletta szerint a jazz jóval szerethetőbb, mint ahogy kívülről látszik

Egy Gájer Bálinttal közös Bernstein-est lesz az idei fő produkció a zalai származású jazzénekesnő, Szőke Nikoletta életében.

Gyuricza Ferenc

Szőke Nikoletta tavaly jelentette meg hetedik szólóalbumát, jelenleg pedig Gájer Bálinttal dolgozik együtt Fotó: Raffay Zsófi

Erről maga az érintett számolt be. A négyéves kora óta Budapesten élő s ott is dolgozó énekesnő elmondta: természetesen egyéb produkciókban is érintett, így éppen e hónap elején jelent meg a Vár ránk ezer csoda című dalhoz készült videoklipje. A dal zenéjét és szövegét is saját maga írta, ami szintén új lehetőségeket kínált számára.

- A tavaly novemberben kiadott, Moonglow című hetedik szólólemezemen például jazzstandardek szerepeltek – mondta az énekesnő. – Azt a lemezt a Grammy-díjas producer, Helik Hadar felkérésére készítettem. Ez egy nagyon megtisztelő felkérés volt, hiszen előttem olyan nagynevű énekesnőkkel dolgozott, mint Melody Gardot vagy Madeleine Peyroux, akik abszolút topsztárok a nemzetközi színtéren.

Szőke Nikoletta a nagyközönség előtt mégsem ennek a lemeznek, hanem az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának, A Dal című műsornak köszönhetően lett szélesebb körben ismert. A műsorban Kökény Attilával és a zongorista Szakcsi Lakatos Róberttel közösen szerepelt, az Életre kel című dalukkal a középdöntőig jutottak.

Szőke Nikoletta tavaly jelentette meg hetedik szólóalbumát, jelenleg pedig Gájer Bálinttal dolgozik együtt Fotó: Raffay Zsófi

- A Dalban én csupán egy felkért szereplő voltam, mert az említett zeneszám Szakcsi Lakatos Róbert szerzeménye volt – magyarázta az énekesnő. – A megszületésének körülményei azonban több mint érdekesek, hiszen Robi kifejezetten ránk, azaz a mi hangunkra írta ezt a dalt. Történt ugyanis, hogy az egyik közös koncertünk után átment Kökény Attila fellépésére, s miután egymás után hallotta a hangunkat, az így szerzett élmény hatására megszületett benne az ötlet, hogy jó lenne egy szám, amiben mindketten hallhatóak vagyunk. A felkérést örömmel vállaltam, hiszen Robival 15 évet dolgoztam együtt, gyakorlatilag vele kezdtem az éneklést, és Attilát is nagyon nagyra tartom mint énekest.

Nikoletta azt is mondja, annak ellenére sem élte meg csalódásként a középdöntőből való kiesést, hogy az elődöntőből a legmagasabb pontszámmal jutottak tovább. Véleménye szerint abban a populáris közegben, amit A Dal című műsor jelent, kihozták a maximumot ebből a jazzy produkcióból.

- A műsorban való szerepléssel az volt a célom, hogy egy szélesebb közönségréteg is meghallhassa azt a zenét, amiben én otthon érzem magam – sorolta tovább. – Bár az Életre kel populáris dal, de rengeteg jazzelemet is tartalmaz. Nagyon örülök annak, hogy a műsorban szó esett a jazz-zenéről, s azt is meg tudtuk mutatni, hogy ez a műfaj azok számára is tud szerethető, illetve szórakoztató lenni, akik nem annyira jártasak benne. A jazz kapcsán ugyanis tartja magát egy téveszme, miszerint az misztikus műfaj, elitista zene, s emiatt van vele szemben némi távolságtartás. Ezzel a műsorral talán sikerült bizonyítanunk, hogy jóval szerethetőbb, mint ahogy kívülről látszik.

Az énekesnő szerint a fiatalok egyre nyitottabbak a jazz iránt, s ebben neki is fontos szerepe volt. Mint mondotta, az első koncertjein jobbára a hatvan év felettiek adták a közönséget, ám ez mára megváltozott. Elsősorban annak köszönhetően, hogy tudatos munkával igyekezett nyitni a többi korosztály felé is. Nemcsak a zenét illetően, de közösen megélt élmények terén is. Harmadik éve dolgozik együtt sajtómenedzserével, Szondy Réka kommunikációs szakemberrel, aki a Corvinus Egyetemen is oktat, ő segített az énekesnőnek abban, hogy miként nyisson a közönség felé.

- Közösen alakítottunk ki egy olyan kommunikációs stílust, ami egyáltalán nem jellemző a jazz műfajára – mutatott rá Szőke Nikoletta. – Én már évek óta tegeződöm a közönségemmel, a koncerteken kommunikálok a dalok között, a beszéd szerves része lett a műsornak, s ebbe még humort is igyekszem belevinni. Mindezt úgy, hogy közben a szakmai színvonal megtartását tartom a legfontosabbnak, a zenében ugyanis nincs számomra kompromisszum. Lehet, hogy a művészi hivatás látszólag nem olyan fontos a társadalom életében, mert mi nem mentünk életeket, s nem tanítunk gyerekeket számolni, és nem is emelünk százszámra épületeket. Ellenben azoknak az embereknek nyújtunk élményt, akik éppen ezekkel a dolgokkal foglalkoznak, ez a hivatásuk. Ők pedig azért jönnek hozzánk, a koncertjeinkre, hogy kikapcsolódjanak, s másnap ezáltal tudják jól végezni a munkájukat.

Szőke Nikoletta kérésünkre szólt a Gájer Bálinttal közös, aktuális projektjéről is. Mint mondotta: A Bernstein 100 – The Jazz Side Story című műsort a világhírű zeneszerző és karmester századik születésnapja tiszteletére állították össze. Azt ugyanis talán kevesen tudják, hogy Bernstein – mielőtt klasszikus karmester lett – évekig bárzongoristaként kereste kenyerét, s később is elképesztően sok jazzhatás jelent meg műveiben.

- Ezzel a műsorral februárban debütáltunk, s május elején is volt egy dupla előadásunk a Művészetek Palotájában – sorolta a részleteket az énekesnő. – A projekt ötlete férjemtől, a nagybőgős Barcza Horváth Józseftől származik, és a producere is ő volt a műsornak. Ő készítette a hangszerelést is, ami azért érdekes, mert a hagyományos zongora, bőgő, dob trió mellett fúvósszekció is hallható benne. Hatalmas kihívás volt ezt kivitelezni, hiszen a legtöbb dal korábban nem volt hallható jazzelőadásban, nem igazán voltak támpontok ahhoz, hogy megtaláljuk azt az ízt, amitől hitelesen szólalnak meg. Szerencsére sikerült, s az év második felében nagyon sokfelé megfordulunk ezzel az összeállítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!