Toxikus párkapcsolatok

2020.03.01. 07:00

Az empata és a nárcisztikus szerelme idővel mérgezővé válik

Sokszor nem mi döntjük el, hogy kibe szeretünk bele. Egyszerűen csak megtörténik, hagyjuk, hogy az érzelmeink teljesen elsodorjanak, s a szív uralkodjon az ész felett.

Borsos Renáta

Fotó: Shutterstock

A szerelem hajnalán minden varázslatos, az eltérő gondolkodásmód is természetesnek tűnik. A katasztrófa akkor üt be, amikor kiderül, a kapcsolatban az egyik fél nárcisztikus. Nehéz, de nem lehetetlen a kivezető út egy nárcisztikus személy rabságából.

Egy hosszú és jól működő párkapcsolatot fenntartani nem egyszerű, komoly kihívás és feladat mindkét fél részéről. Amellett, hogy az egymás iránt érzett szerelem kölcsönös, még nem biztosíték arra, hogy hosszútávon is kitart a kapcsolat. Számos kompromisszum, hatékony kommunikáció, egymás teljes elfogadása és mindenekelőtt mérhetetlen nagy szeretet szükséges ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban érezzék magukat a felek.

Vannak az életben azonban olyan kapcsolódások, amikor két ember viszonya, férfi és nő szerelme mégsem lehet harmonikus és boldog. Rendszerint, már a románc elején ott vannak a baljós jelek, de a szerelem ködfátyola még olyan erőteljesen szűr, hogy a szinte már kimondott ítéletet, miszerint a kapcsolat toxikus, sem veszi észre az érintett. Amikor egy empata egy nárcisztikussal esik szerelembe, visszavonhatatlanul porszem kerül a gépezetbe és a kezdetben még mindent elsöprő érzés, a varázslat, egy ponton túl már nem hat. A mennybéli napok után van, hogy hamar, vagy hogy csak lassan kibontakozva, de megérkezik a felismerés. Az empatikus személy egyértelmű jeleit érzékeli annak, hogy pokoljárása bizony elkezdődött. Az élet úgy hozta, egy nárcisztikus személynek esett áldozatul. A kapcsolata ahelyett, hogy harmóniával építene, nem tesz egyebet, mint méreggel rombol.

A párkapcsolat egyik fontos alapja a kompromisszumkészség
Fotó: Shutterstock

A nárcisztikus személyiségjegyet a görög mitológiai háttér szerint, rendszerint a férfiakkal kapcsolják össze, de ez téves. Ugyanúgy lehet egy kapcsolatban a nő is nárcisztikus. Pszichológiai értelemben a nárcisztikus személyiségzavar voltaképp egy mentális rendellenség. Az ilyen személyiség mivel mértéktelenül énközpontú, önszerető, a másik ember érzéseit és gondolatait képtelen figyelembe venni. A legfontosabb az életében, az önmaga. A körülötte lévő embereket, – kisarkítva ugyan de – arra véli alkalmasnak, hogy őt szolgálják. Számukra ez a hozzáállás természetes, semmi kivetnivalót nem éreznek benne. Meg vannak győződve arról, hogy ők nem hibáznak, így szívből bocsánatot sem tudnak kérni. Sokszor ők, igazi báránybőrbe bújt farkasok.

Profi módon képesek elhitetni a másikkal, hogy márpedig gondoskodók. A manipulátor és az érzelmi zsaroló szerepkörökben érzik a legkomfortosabban magukat. Eszköztáruk szinte kimeríthetetlen, ha játszmázásról van szó. Pszichológiában jártas szakemberek szerint, egy nárcisztikus nem engedi, hogy önszántadból azt tedd, amit szeretnél. Állandóan befolyásol. Eszköze a szeretetmegvonás, megfélemlítés, de ugyanígy a vágykeltés is valami jó megszerzésére. Az érzelmekre hat, céljai elérésére a gyengeségeidet használja fel. Alárendeltként gondol rád, az érzelmek manipulálásával irányít. Rendszerint nem ad egyenes választ.

Állandóan terel, eszköztára széles skálán mozog: bagatellizál, racionalizál, előfordul, hogy az áldozat szerepben tetszeleg, vagy, hogy éppen hízeleg. Teszi mindezt azért, hogy a végén mindig úgy érezd, te vagy a hibás mindenért. Amikor a kapcsolatban a nárcisztikus által felüti a fejét a manipuláció, onnan már egyenes az út az érzelmi zsarolásig, mely voltaképp az emberek befolyásolásának nagyon hatásos formája. A zsaroló nyíltan vagy burkoltan azzal fenyeget, hogy megbüntet, ha nem teljesíted kívánságát. Arra késztet, add fel saját elveidet, véleményed, céljaid, csak azért, hogy neki kedvezz, hogy kiérdemeld a szeretetét. Egy vérbeli nárcisztikus érzelmi zsarolóként a félelmedre apellál. Erős bűntudatot gerjeszt benned, így inkább mindent megteszel azért, amit ő szeretne.

Felismerni azt, hogy fennakadtál egy nárcisztikus hálóján, a szakemberek szerint nem egyszerű dolog. Amikor azt érezzük, a másik folyamatos bűntudatot, vagy félelmet gerjeszt bennünk, akkor a szakítás, az egyetlen megoldás. Egy mérgező kapcsolat lélekromboló. Az empata részéről az egyetlen kiút, ha egészséges önzése birtokában felismeri, hogy ő bizony megérdemli azt, hogy valóban szeretve legyen egy kapcsolatban és véget vet az érzelmi rabságnak. Eljutni addig, hogy lezárjon az ember egy mérgező kapcsolatot, nagy feladat. Ha egyedül nem megy, nem szégyen szakemberhez fordulni. Mindenkinek csak egy élete van, melyet jobb boldogan élni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!