Hírek

2006.02.22. 19:14

Nyolcmillió eurót juttat az EU Törökországnak

Brüsszel (MTI/AFP) - Rendkívüli segélyként 8,35 millió eurót juttat az Európai Bizottság Törökországnak, hogy elõsegítse az eurázsiai országban már négy emberéletet követelõ madárinfluenza terjedésének megakadályozását - jelentette be szerdán Brüsszelben az Európai Unió (EU) végrehajtó testülete.

Mórocz Zsolt

Az unió idei bõvítési alapjából kiutalt összeggel az EU segíteni kíván abban, hogy a török hatóságok korlátozzák a madárinfluenza-vírus - emberre is veszélyes - H5N1-es altípusának terjedését a baromfiállományban, és a minimálisra csökkentsék a lakosságra leselkedõ fertõzésveszélyt.

rn

 Ankara 2,05 millió euróval járul hozzá a programhoz, amelynek keretében laboratóriumi berendezéseket, a vírus kimutatására szolgáló gyorsteszteket és biztonsági felszerelést szereznek be.

rn

Törökországban december vége óta 21-en fertõzõdtek meg madárinfluenzával, közülük négyen belehaltak a betegség szövõdményeibe. Õk voltak a madárinfluenza elsõ emberi áldozatai Délkelet-Ázsián és Kínán kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!