Hírek

2009.05.19. 02:29

Együtt gondolkodni

Megyei körkép - Lezárult a regionális tisztiorvosi szolgálat egy évvel ezelőtt indított új egészségfejlesztési programja.

Martinovics Tibor

A megye általános iskoláiba járó, 13-14 éves korosztályt megszólító, a szexuális felvilágosítás mellett az al- kohol- és drogfogyasztásról, valamint a dohányzásról szóló program tapasztalatairól magát a kezdeményezőt, dr. Mesterházy Attilát kérdeztük. 

Az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének egészségfejlesztési osztálya által összeállított és meghirdetett programra összesen ötvennégy hetedikes és nyolcadikos osztály pályázott, a megye valamennyi kistérségéből vannak jelentkezők.

- Az volt a célunk, hogy ne csak egy előadást tartsunk, hanem aktivizáljuk a diákokat, hiszen minden esetben önmagunk tehetünk legtöbbet az egészségünkért. A hallottak alapján gondolkodjanak az alkoholról, a drogfogyasztásról, fogalmazzák meg véleményüket, vitatkozzanak egymással, a lényeg, hogy foglalkoztassa őket ez a néhány kiragadott probléma, hiszen így mélyebb tudást szerezhetnek. 

Nem egyszerűen elrettenteni, tiltani vagy meggyőzni akartunk, hanem gondolkodásra késztetni. Minden betegségtípusnál nagyon fontos a megelőzés. Minél fiatalabb korban kezdjük meg a prevenciót, annál hatékonyabb lehet. Itt is erre törekedtünk - magyarázza érdeklődésünkre az ÁNTSZ regionális intézetének egészségfejlesztő főorvosa. 

A 2006-ban készült felmérés szerint a 15 éves kor közelében a lányok 15, a fiúk 20 százaléka megismerkedik a dohányzással. Emelkedőben van a dohányzó és alkoholfogyasztó fiatalok, főleg a nők aránya, és egyre gyarapszik a kábítószert kipróbálók száma is. 

A szerhasználati szokások változnak, legnépszerűbb a kenderszármazékok használata, csökkent viszont az ópiátfogyasztók száma. Míg 1995-ben a drogfogyasztás következtében kétszázan haltak meg, 2006-ban már háromszor ennyi volt az áldozatok száma.

Magyarország lakosságát az európai átlagnál rosszabb egészségi állapot jellemzi, magas a halandóság és a káros életmódi szokások elterjedése. A fiatalok biológiai érettsége korunkban korábban kezdődik, nemritkán 13-14 évesen már átesnek az első partnerkapcsolaton, előfordulnak fiatalkori terhességek, nemi fertőzések. 

Mindez azt jelenti, szemlélet- és gondolkodásmód-változást kell elérni a tinédzsereknél, felvilágosító és megelőző programokra van szükség - tette hozzá Mesterházy Attila. 

- A pedagógusok is úgy vélték, a programnak több hasznos eredménye volt. Összekovácsolta az osztályközösségeket, általa a kevésbé aktív tanulókat is sikerült rábírni a közös gondolkodásra, véleményformálásra, és példát adott arra, miként lehet értelmesen eltölteni a szabadidőt. 

A különböző feladatok révén mindenki megmutathatta a maga tehetségét, és nem mellékesen maradandó ismereteket szerezhettek - fogalmazott dr. Mesterházy Attila, bízva benne, hogy az idei év tapasztalatai és tanulságai beépítésével, még több iskola részvételével jövőre is folytatódhat a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!