Hírek

2009.11.26. 03:28

Világlátott megyénkbeli

Veszprém - Egy igazi világlátott megyénkbeli emberrel találkoztak a Veszprémi Polgári Társaskör tagjai kedd esti fórumukon a Lovassy gimnáziumban.

Győrffy Árpád

A Bakonyjákóról indult Heizer Antal a fórumnak otthont adó Lovassyban érettségizett a nyolcvanas évek elején. Budapesti, moszkvai tanulmányok, kínai, albániai külügyi szolgálat után egy ideig a hazai kisebbségek ügyeivel foglalkozott, többek között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökeként. Három évvel ezelőtt visszatért a külügyi pályára, amikor 2006-ban ötpárti támogatással kinevezték hazánk pozsonyi nagykövetévé.

A Molnár Lajos vezetésével zajló kétórás beszélgetés témáját is főleg ez az utóbbi hároméves korszak adta. A köztisztviselő nem politizál - hangsúlyozta bevezetőjében értékrendje fontos elemeként Heizer Antal, akinek diplomataként még az általánosnál is jobban kell vigyázni a fogalmazásra. Persze így sem volt hiány érdekességekben, hisz az éppen megbízatása előtt indult Malina Hedvig-ügy mellett eddigi hivatali ideje alatt olyan konfliktushelyzetek kezelésében kellett aktívan részt venni, mint a dunaszerdahelyi meccset kísérő rendőri atrocitások, Sólyom László köztársasági elnök kitiltása vagy éppen a nyelvtörvény kérdése. A vitás ügyek egyike sem tőlünk indult ki, szögezte le Heizer Antal.

A konfliktusok hátterében többnyire valamilyen ottani napi pártpolitikai lépések álltak, állnak. A korábbi évek tapasztalatai szerint sokkal kevesebb ilyen ügy volt akkor, amikor magyar tagjai is voltak a pozsonyi kormánynak, mert a konfliktusok túlnyomó részét már házon belül elrendezték.

Heizer Antal szerint a jövőben is sokat segíthetne a jó viszony megteremtésében, ha a Szlovákiában élő magyarok jelentős súllyal jelennének meg az ottani belpolitikai életben. Erre valószínűleg több esélyt adna, ha egységesebben lépnének fel, mivel a magyarság ottani számaránya nem ad lehetőséget kettő vagy több különálló politikai csoport megfelelő támogatására - szűrhettük le többek között a találkozó végén a beszélgetés tanulságaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!