Hírek

2010.02.13. 12:50

Peter Gabriel 60 éves

Hatvan éves Peter Gabriel, a Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet.

MTI

A Genesist diáktársaival alakította 1967-ben, s gyorsan ismertek lettek, nem kis részben az énekes hangsúlyos színpadi jelenléte miatt. Gabriel kifestett arccal, rémítő jelmezekben állt a közönség elé, előadásában az avantgárd és a törzsi mitológia elemeit vegyítette. Ő kezdte a "tömegszörföt" is, olykor háttal a közönségbe dőlt és kézről kézre adatta magát.

A Genesis 1975-ben már a legnagyobbak közé tartozott, ezért döbbentett meg mindenkit, amikor Gabriel bejelentette távozását. Okai részben művésziek voltak (szerinte hangzásuk mindig ugyanolyan volt és a többiek a kereskedelmi sikert hajszolták - amiben volt igazság), részben több időt akart családjának szentelni.

A továbbiakban üzletileg talán a Genesis volt a sikeresebb, művészileg viszont mindenféleképpen ő. A szakma zseniálisnak minősítette első négy albumát, a sorban következő So pedig már a közönség tetszését is elnyerte. Nem csoda, hiszen olyan slágerek szóltak rajta, mint a Don't Give Up, a Sledgehammer, a Big Time. (Első négy lemeze címet sem kapott, a negyediket azonban kiadója utasítására Amerikában címmel forgalmazták - azóta Gabriel a lehető legrövidebb szavakat választja, a So után az Us és az Up következett, slágerválogatása a Hit címet kapta.)

Olyan teljesen más műfajú filmekhez írt zenét, mint a Madárka, a világszerte botrányt kavart Jézus Krisztus utolsó megkísértése, a Babe és a Wall-e. (Ennek betétdalát az Oscar-gálán nem volt hajlandó előadni, mikor megtudta, hogy csak 65 másodpercig lehetne színpadon.) Az énekes az emberi jogok elkötelezett harcosa, 1988-ban az Amnesty International világturnéjával Magyarországon is fellépett, ott volt a Live Aiden és a Nelson Mandela tiszteletére rendezett koncerten is.

Peter Gabriel állandóan kísérletezik, minden dalának több tucat változatából választja ki az igazit. Oroszlánrésze volt a "világzene" felfedezésében, a WOMAD fesztiválok megrendezésében, kiadója, a Realword konokul bombázza a piacot egzotikus népzenéivel. Saját dalaiban is szívesen és hatásosan alkalmaz indián vagy afrikai zenét, ipari zajokat. Élőben tökéletesen megtervezett és precízen kivitelezett, látványos előadással kápráztatja el a közönséget, a fellépéseiről készült lemezek, DVD-k különleges élményt jelentenek.

Kreativitása nem ismer határt, 2000-ben ő írta a londoni Millenium Dome műsorának zenéjét, ez Ovo címmel jelent meg lemezen. Videoklipjei a nyolcvanas években forradalmian újnak számítottak, a Sledgehammert minden idők legjobbjai között emlegetik. Ő alapította az egyik első internetes letöltési szolgáltatást, portálján ingyenes letöltési lehetőséget kínál tehetséges zenészek műveiből - de csak veszteségmentes formátumban, mert az mp3 hangformátumot rossz minőségűnek tartja.

A rajongókat kiábrándította, amikor bejelentette, hogy nem lép fel azon a ceremónián, amelyen márciusban a Genesist a rock halhatatlanjai közé iktatják. A nagy újjáalakulás így elmarad, jó hír viszont, hogy február 15-én nyolc év hallgatás után feldolgozásokat tartalmazó új albummal rukkol elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!