Hírek

2012.03.28. 04:14

Agancsért űzött vad

Megyei körkép - A hullott agancs gyűjtése a vadászati jog része. Ha valaki ezt engedély nélkül teszi, az lopásnak minősül, s akár elzárással is büntethető.

Tremmer Tamás

Agancsaikat hullatják a gímszarvasok, ami könnyen lázba hozza az illegális agancsgyűjtőket. Nyomaikkal rendszeresen találkoznak megyénk erdeiben, de tetten érni őket szinte lehetetlen. A módszer egyre durvul, már nemcsak keresik a hullott agancsot, hanem abban a reményben hajtják is a gímbikákat, hogy a sűrű ágak majd leverik a menekülő állatok meglazult, ékes fejdíszét.

A Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Korn Ignác kedvezőtlen tapasztalatait osztotta meg lapunkkal. Az agancsozók februártól április elejéig nemegyszer kutyákkal járják a területeket. Nem is gondolnak arra, ezzel milyen károkat okozhatnak. Február elején megkezdődött a vaddisznók malacozása, s a rendkívüli hideg időjárásban akár egy kutya is kiugraszthatta vackából a malacozó kocát, és ha az csak fél nap után tért vissza, a rendkívüli hidegben kihűlt az alom, elpusztult a szaporulat. Hozzátette, az agancsozás tilos tevékenység, csak a vadászatra jogosult engedélyével lehet művelni, ilyen engedélyt viszont a Bakonyerdő Zrt. nem adott ki!

A hullott agancs gyűjtése a vadászati jog része, hangsúlyozta Tengerdi Győző is, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója. Amíg a bika fején van az agancs, addig az állam, ha leesik, a vadászatra jogosult tulajdona. Ha valaki engedély nélkül megszerzi (még a földről sem vehető fel!), lopást követ el, s elzárással is büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!