Hírek

2012.04.10. 16:37

Két lábon áll a fűzfői iskola

Balatonfűzfő - A településnek már létezett korábban is cserekapcsolata a szlovákiai Nagycéténnyel, de a két iskola első közös akciója az együtt elkészített és előadott március 15-i műsor volt.

Varga Domokos Péter

Az emlékezetes fellépés különlegességét nemcsak az adta, hogy közösen adták elő, hanem a formabontó, magas színvonalú és sikeres előadás is. Fűzfőn idén az Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kapta a feladatot, hogy méltó műsorral emlékezzen meg a forradalom évfordulójáról. Az előkészítés közben támadt az ötlete Fiausch Lászlónak, a negyedikesek osztályfőnökének, hogy be kellene vonni a testvértelepülés magyar nyelvű iskoláját is. Az 1600 lelkes Nagycétényben 80 gyerekkel működik a magyar alapiskola, a szlovák oktatási rendszerbe illeszkedve 6-15 éves gyerekek járnak ide. A műsor forgatókönyvét a fűzfőiek interneten küldték el a nagycétényieknek, ahol örömmel vállalták a közös megemlékezést.

Mikor március 15-én reggel a nagycétényiek megérkeztek, csak egy rövid próbára volt lehetőség, aztán már adták is elő a művelődési központ telt házas közönsége előtt a közös produkciót. Ami másként hatott, mint az eddigiek. Nem is a tartalma miatt, hanem azért, mert a Szlovákiában élő magyar gyerekek szájából másként hangzott a 12 pont, a Nemzeti dal, másként szólt a Himnusz és a Szózat. Nekik a kora tavasz ellenére élmény volt a Balaton is, így azt kérték a vendéglátóiktól, hogy menjenek le a partjára, hogy láthassák közelről.

A műsort - melyen a 40 fős iskolai kórus és a fúvószenekar is fellépett - Nagycétényben is előadták. Pár nappal később, 18-án az itteni szereplők vonultak ki Szlovákiába, és a templom kertjében az emlékműnél a helyiek is meghallgathatták a közös produkciót.

- Az élő kapcsolat igazából most kezdődött, a nagycétényiek és mi úgy gondoljuk, tovább kell gördíteni - mondja Polyák István igazgató.

Ám a mára már egyetlen fűzfői általános iskolában nem csak ezzel büszkélkedhetnek. A 278 gyerek képzését ellátó intézményben egymás mellett zajlik az iskolai oktatás és a művészeti képzés. Az oktatás is "két lábon áll", a nyolcszor két osztály egyikében hagyományos tematikával tanítanak, a másikban viszont sportiskolai képzésre szakosodtak. Ezekben az osztályokban alsó tagozatban a testnevelés emelt óraszámban szerepel, ötödiktől viszont hetente háromszor, délutánonként a sportágválasztásnak megfelelő edzésen vesznek részt a tanulók. Szakosodhatnak úszásra, vízilabdára, futballra és kosárlabdára. Idén az iskola úszócsapata a diákolimpián országos 10. hellyel dicsekedhet. Szeptembertől a fociosztályt a Fűzfői Atlétikai Klubbal (FAK) együttműködve, a klub létesítményeire építve indítják be.

A művészeti képzést a képzőművészeti és a zenei tanszakok jelenítik meg. A zeneiskolában fúvós-, szintetizátor-, gordonka-, zongora- és magánének-tanítás zajlik. A képzőművészeti képzés keretein belül rajzolással, festéssel és egyéb technikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A művészeti irányultság miatt nem meglepő, hogy 5-ös címmel iskolaújságot készítenek. A periodika 1-2 havonta jelenik meg, amelyhez minden gyerek ingyen juthat hozzá, mivel az előállításához sikerült szponzorokat is találniuk.

Az iskola különlegességét, specialitásait támasztja alá az a körülmény, hogy a helybeliek mellett Balatonakarattyáról, Almádiból, Keneséről, Vilá- gosról, Berhidáról, Királyszentistvánról, Litérről, Papkesziről, Peremartonból, Vilonyáról és Veszprémből is vannak beiratkozott tanulóik.

 

Az iskola nemrégiben új logót készített: a kedves, játékos figura Fűzfő színei (zöld és sárga) mellett a stilizált hullámokkal a Balatont is szimbolizálja. A szülők  akikkel az intézménynek kiváló a kapcsolata  megismerkedtek már Fűzfősuli figurájával, és elfogadták, megszerették. Most azt tervezik, hogy a gyerekek ünnepi öltözetéhez valami egyedi, kiegészítő ruhadarabot készítenek, melyen vagy a logó, vagy annak egyes elemei jelennek meg. Ha sikerül megfelelő szponzori támogatást szerezni, a tanévzáró ünnepélyen már hordhatják is a viseletet a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!