Hírek

2012.05.25. 18:27

A magyarok csaknem fele szerint javult a közbiztonság

Balatonalmádi - Több szekcióban folytatták a munkát a XI. Magyar Jogászgyűlésen. Két szekció munkájába pillantottunk be, a közbiztonsággal és a bíróságokkal foglalkozóba.

Varga Ibolya

Pintér Sándor belügyminiszter Közbiztonság, bűnüldözés című előadásában megállapította: a társadalmi értékítélet jelentős szerepet játszik abban, hogy a polgárok hogyan értékelik a közbiztonságot. Az objektív biztonságérzetet erősen befolyásolja a bűncselekmények, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma; szubjektív elemként megjelenik emellett a latencia: a sértett mennyire bízik a hatóság felderítőmunkájában. Az utóbbi két évben szélesebb lett a rendőrségnek a civil szervezetekkel való együttműködése; az önkormányzatok különböző biztonsági feladatokra egyre több személyt alkalmaznak, akiknek viszont korlátozott lehetőségeik vannak: nem tarthatják vissza például a tettest, amíg a rendőr megérkezik. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka szerint javult  nálunk a közbiztonság.

A bírói szervezet megújulásáról tartott előadást dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Kifejtette, hogy az utóbbi néhány évtizedben jelentősen változott a hazai igazságszolgáltatás szerkezete, benne a bírói szervezeteké is. Az előzőt sokan bírálták azért, mert némelyek túlzottnak tartották a bírói függetlenséget. Voltak, akik azt szerették volna, ha a testület az igazságüggyel foglalkozó minisztérium hatáskörébe tartozik, de szerencsére ez nem történt meg. A most kikristályosodó szervezet korszerű.

Dr. Handó Tünde előadásában igen fontosnak tartotta a nyilvánosságot, s kifejtette, hogy az általa vezetett szervezet már most is többet nyújt ezen a területen, mint az alapelvárás. Fontosnak tartja a közérthetőséget is a bírói munkában, erre példaként a Cozma-pert hozta fel: legyen világos miért ez a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!