Hírek

2012.07.25. 08:22

Balatoni halak napja

Veszprém megyei körkép - Szokatlan dolog, hogy egy folyó- vagy állóvíz halainak ünnepnapja legyen. Hazánkban július végén ünneplik a balatoni halak napját. Az ünnepnap létesítésének célja hazánk legnagyobb tavának népszerűsítése.

Tremmer Tamás

Melyik halat nevezték kenyérhalnak és melyiket látott halnak? Merre igyekeznek az anadrom és merre a katadrom vándorhalak? Milyen halfajokat telepítettek be a Balatonba és miért? Honnan derül ki, hány éves egy hal? Mi a sneci hivatalos neve és miért hívják fogasnak a süllőt? Érdekes kérdésekre érdekes válaszok, melyek a tó és halfaunájának népszerűsítését szolgálják.

Hazánk – és Európa – legnagyobb tavára, a Balatonra, valamint a benne élő halakra kívánja felhívni a figyelmet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezése: 2004 óta minden év július 31-e a Balatoni Halak Napja.

Az igazi balatoni hungarikum a keszeg (dévér és vörös szárnyú), a fogas (süllő), a csuka, harcsa és a balin. A legkedveltebb balatoni halunk a ponty, dacára annak, hogy a Balaton eredetileg nem is pontyos víz.

Az ízletes balatoni halak helyett az emberek inkább a hekk halat fogyasztják a tó partján, mivel az abban van a legkevesebb szálka. A helyzet odáig fajult, hogy az Argentínában honos halat sokan már balatoninak hiszik. A Balatoni Halak Napja többek között erre az anomáliára is rá kívánja irányítani a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!