Hírek

2012.09.30. 19:31

Búcsú Szent Mihály napján

Veszprém – Szent Mihály-napi búcsút tartottak több helyszínen és rengeteg programmal a hétvégén, amelyben helyet kapott a vallás és a hagyományok ápolása egyaránt.

Varga Ibolya

A legtöbb érdeklődőt talán a Kolostorok és Kertek területére vonzotta a Szent Mihály-napi magyar pásztorkutyás behajtási ünnep, amelynek része volt a terelőkutyák országos bajnokságának döntője is. Hódosi József bíró vezetésével megtartották a pumik bemutatóját és a mudi és pumi fajták tenyészszemléjét. A terelőbajnokságot Skobrák Ferenc, a Duna–Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sportegyesület elnöke vezette. A szakember évek óta szorgalmazza, hogy azok a fiatalok, akik a hagyományos magyar pásztorkutyákat kedvelik, tartják, próbálják ki az állataikat terelőként is. Ez a kedvenceknek jó szórakozás, megmozgatja őket, segít, hogy kiteljesedjenek abban a tevékenységben, amire a leginkább alkalmasak, és a gazdik is örülhetnek neki, hogy képzett, fegyelmezett munkakutya lesz a kedvencükből.



A versenyen arra is lehetőséget adtak, hogy azok a fiatal kutyák is megpróbálkozzanak a tereléssel, amelyek még nem láttak bárányokat. Az ösztönpróbán több kutya is jelesre vizsgázott. A versenyen valóban meg kellett dolgozniuk a sikerért a kutyáknak, mert a juhok sem mindig voltak birkatürelműek, és a fekete fülű kos néha még alaposan meg is kergette a tapasztalatlan terelőt. Négy szinten vizsgáztak a terelőkutyák, a kisbojtárok, a bojtárok, az öregbojtárok és a számadók külön bizonyítottak. A kiállítási részre az egész országból érkeztek tenyésztők és kutyatartók. Tájjellegű kutyakiállításon a helyi pumik a Veszprém szépe díjért indulhattak. Ezt Cseri-Subás Sebő, Jampy nyerte, melynek tenyésztője Menyhárt István, tulajdonosa Jávorszky Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!