Hírek

2012.09.11. 16:51

Derzsy Péter a megye után most Pesten bizonyíthat

Veszprém - Az elmúlt évek eredményei büszkeséggel töltenek el, hiszen az ország három legjobb felderítési mutatójával rendelkező megyéje közé került Veszprém.

Halmos György

Erről a csaknem négy és fél év után a Veszprém megyei főkapitányság bűnügyi igazgatói posztjáról távozó Derzsy Péter ezredes beszélt, akit szeptember elsejétől a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettesévé neveztek ki. 

- Sokkal csendesebb a megye, mint a főváros, de igazán nem is lehet összehasonlítani, hiszen míg Veszprém megyében évente 13 ezer regisztrált bűncselekmény történik, addig Budapesten 110 ezer  - válaszolta az ezredes. Hozzátette, hogy a kiemelkedő, lakosságot leginkább irritáló bűncselekményekből (emberölés, betörés, rablás) jóval többet követnek el, mint Veszprém megyében.

- A kiváló eredményeket közösen értük el, például jelentős változás történt a kapitányságok munkájában, sikeresebb lett a felderítésük. Az ezredes megfogalmazása szerint a felfogásbeli változás, a "támadóbb jellegű bűnüldözés" megvalósítása is hozzájárult az eredményekhez.

- Az is jelentős eredmény, hogy nincs a megyében olyan emberölés, amit ne derítettünk volna fel  - fogalmazott. Az elmúlt négy és fél év legnagyobb próbatétele egyértelműen a Cozma-gyilkosság volt, ekkora horderejű üggyel nem találkoztam. Nagyon sok tanulsággal szolgált a nyomozás, rengeteg mindent kellett vizsgálni, hogy megalapozottan lehessen ítélni. A vizsgálati része kiváltképp bonyolult volt, nem elképzelhetetlen, hogy valamikor majd esettanulmány lesz a nyomozás. Voltak más esetek is, ahol szintén szép eredményt értünk el, mint például a várpalotai emberölésnél, ami klasszikus nyomozómunka, rövid idő alatt sikerült felderíteni a gyanúsítottat. A szervezett bűnözés elleni harcban is jól teljesítettünk, sikerült azok tagjait kiszorítani a megyéből.

- Az biztos, hogy kiválóan felkészült állománnyal dolgozhattam együtt az elmúlt négy és fél évben - hangsúlyozta az ezredes.

 

2008-ban került Veszprémbe az ezredes
 
A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően a BRFK VI-VII. kerületi kapitánysága állományába került, majd a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályán volt nyomozó. Különböző beosztásokban tevékenykedett ott, 2008-ban áthelyezését kérte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság állományába. 2009. május elsejével bűnügyi igazgató, rendőrfőkapitány-helyettes, idén júniustól országos rendőrfőkapitányi biztosként a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi szervek szervezett bűnözés elleni főosztályon a főosztályvezetői feladatok ellátásával bízták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!